Dag 02 – En bok jag läst mer än 3 gånger

Jag har aldrig varit typen som läser om böcker flera gånger, hur mycket jag än har älskat dem. Och kanske i synnerhet om jag har älskat dem. Och i allra högsta grad om jag dessutom har älskat dem som mycket ung. Tänk om inte samma känsla uppstår igen? Tänk om jag istället börjar irritera mig på Dostojevskijs namnrabbel, eller överhuvudtaget börjar reflektera över att författarna till dessa "fantastiska" romaner var i min ålder när de skrev dem (eller yngre!) och liksom börjar betrakta dem som lika mänskliga och bristfälliga som jag själv?
Nej, bäst att låta dessa älsklingsverk vara, för evigt bevarade i den unga, starkt sökande och fördomsfria person jag då var.
Men en bok jag ändå kan nämna, en kompis, som hängt med mig genom åren, och som försätter mig på en inre resa utan slut, är "Sålunda talade Zarathustra". Boken om hur man blir den man är och likt övermänniskan spränger sina egna begränsningar! Med Nietzsche har man aldrig tråkigt.
De enda böcker jag "läser om" i vuxen ålder är de jag högläser för barnen. Och av alla dessa (många håller för en läsning, men alla håller verkligen inte för trettio!) finns en klar favorit, som jag aldrig tröttnar på: "Vem ska trösta knyttet?", där språkmelodin, innehållet och bildmagin lyfter den till något mer än enbart en barnbok, det är poesi. Lyssna bara på detta: "Det var en gång ett litet knytt som bodde alldeles ensam i ett ensamt hus. Han var nog långt mer ensam än han trodde på kvällen när han tände alla ljus och kröp inunder täcket i sin bädd och gnällde för sig själv, för han var så rädd."

Dessa två böcker kan, enligt mig, läsas om, inte bara TRE gånger, utan hur många gånger som helst:

       

 

Vilken/vilka böcker har du läst mer än 3 gånger?

/Jeanna

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen och märktes . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dag 02 – En bok jag läst mer än 3 gånger

 1. Helena Eriksson skriver:

  Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian, underbar bok för både unga och gamla!

 2. Bonnier Carlsen * skriver:

  Kan bara hålla med dig, Helena! Godnatt Mister Tom är en av de få böcker jag läst flera gånger. Och Sagan om ringen-trilogin förstås : )
  /Marcus

 3. Ulrika Caperius skriver:

  Jag läser ”En spökhistoria vid jul” av Charles Dickens dagen före julafton. Varje jul… Konstigt nog gör den varje år så att julstressen försvinner och julefriden infinner sig. Det brukar hålla i sig ända till mellandagsrean. 🙂

 4. Bonnier Carlsen * skriver:

  ”Sommarboken” av Tove Jansson. Varje sommar.
  Och nog den enda ”vuxen”-boken jag läst fler gånger än två.

  I princip ALLT av Maria Gripe.
  Anne på Grönkulla. Kan utantill.
  Häxan och Lejonet av CS Lewis. Om och om och om igen.

Kommentarer är stängda.