Dag 01: Vilken var förra årets bästa bok?

Jag inser redan att det kommer att bli svårt att bara välja en bok per dag. Men jag har också insett att man får göra lite som man vill, så här kommer inte bara förra årets bästa bok, utan förra årets bästa serieroman, ungdomsbok och bilderbok:

Om någon vrålar i skogen, av Malin Biller. En självbiografisk serieroman som har allt. Den är rolig (på värmländska), sorglig, fin, skrämmande, modig och träffsäker. "Den starkaste och kanske också den hittills bästa serieroman som skapats på svenska … Jag har nog aldrig läst något liknande", sa Lars Landström på Allehanda.se. Det har nog inte jag heller.

Vad min flickvän inte vet, av Sonya Sones. Uppföljaren till Vad mina vänner inte vet. Det bästa jag vet är när en bok överraskar mig, när jag får en "vad-häftigt-att-man-kan-skriva-så-här-känsla". Just den känslan fann jag (tack vare Ylva Stålmarcks fantastiska översättning) i Sonya Sones prosalyriska berättelse om Robin och Sophie. Varje mening i den här boken är en njutning.

Tales From Outer Suburbia, av Shaun Tan. En antologi med femton illustrerade berättelser om ovanliga händelser i annars ganska vanliga (förorts)liv. I och för sig kom den här boken ut 2009, men den får vara med ändå. Finurligt. Vackert. Surrealistiskt. Allt Shaun Tan gör är magiskt.

      

Vilken tycker du var förra årets bästa bok?

/Marcus

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen och märktes . Bokmärk permalänken.