Dag 10: Favoritbok: klassiker

I skolan blir man ganska många gånger uppmanad (läs tvingad) att läsa klassiker. Tjocka böcker med krångliga titlar och tråkiga omslag som en otålig tonåring (läs jag) inte alls förstod storheten med. I ett sånt sammanhang blir de flesta klassiker inte särskilt odödliga och inget man som läsare bär med sig.

Men ibland finns det pärlor som tränger igenom det där snäva synfältet och de upplevelserna följer med länge. En klassiker som jag faktiskt läste ut i skolan och tyckte mycket om var Moa Martinssons Mor gifter sig.
Nuförtiden hyser jag inte alls samma motstånd mot klassiker, utan önskar snarare att jag hade lite mer tid att läsa ikapp allt det där som jag ratade när jag var yngre. Tänk bara om man till exempel hade fått lägga vantarna på de toksnygga boxarna med klassiker som just nu finns på rean?

Då hade nog till och med mitt tonårsjag längtat efter att få sätta tänderna i en klassiker.

Har du någon favoritklassiker?

/Sara

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen och märktes . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Dag 10: Favoritbok: klassiker

 1. Felicia Dahlqvist skriver:

  Jag har inte läst jättemycket klassiker, men Doktor Glas och Brott och Straff är båda fullpoängare, helt fantastiska böcker! Sedan gillar jag också Räddaren i nöden. 🙂

 2. Marcus Olsson skriver:

  Får hålla med om Doktor Glas. En annan favorit är Greven av Monte Cristo, en spännande klassiker full av intriger, äventyr och hämnd.

 3. Bonnier Carlsen * skriver:

  Jag läser inte heller klassiker särskilt ofta men de jag har läst är otroligt bra. De blev ju inte klassiker för intet.
  Hittils har jag bara läst ”Stolthet och fördomar” av Jane Austen och de tre första böckerna från serien ”Anne på Grönkulla” av L.M Montgomery, men nu har jag köpt en av boxarna också.
  //Elin, prao

Kommentarer är stängda.