Dag 12: En bok jag brukade tycka om men inte gillar längre

Ni vet den där känslan man får när man kollar på gamla foton? När man undrar om man verkligen såg ut så där – om det verkligen var inne att ha på sig fula kläder och aldrig kamma håret? Det är ungefär samma känsla jag får när jag hittar en bok som jag brukade tycka om men inte gillar längre. Det är nästan pinsamt.

Ofta rör det sig om böcker från min barndom, där storslagna och fantasirika berättelser plötsligt och helt oväntat kolliderar med min vuxna verklighet. Ibland är det förkrossande. För även om jag älskar många böcker lika oförbehållsamt som folk älskar sina gamla halvblinda, illaluktande hundar, så håller vissa helt enkelt inte måttet längre.

Men jag tänker inte berätta vilka de är. Det känns nämligen lite orättvist att döma någons litterära smak som fem- eller femtonåring (eller femtifemåring, för den delen). Det vore lika orättvist att döma mitt yngre jag för att han hade hockeyfrilla och klädde sig i brun plysch, eller för att han täckte varje millimeter av väggarna i sitt rum med hastigt och klumpigt urklippta bilder av djur och dinosaurier, som att döma ut berättelserna han läste och levde sig in i. För saken är den att jag levde i en annan värld då, och i den världen var mitt rum det grymmaste och snyggaste rummet i hela världen, och jag hade den häftigaste frisyren och den coolaste plyschtröjan (för övrigt ska ni veta att det var inne på den tiden). Och på samma sätt är böckerna jag älskade men växte ifrån egentligen lika bra nu som då. Det är bara det att jag glömt vad det var som gjorde dem så bra.

Men du kanske har ett bättre svar. Kan du komma på en bok som du brukade tycka om men inte gillar längre?

/Marcus

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dag 12: En bok jag brukade tycka om men inte gillar längre

  1. Tina Frennesson skriver:

    Vilket tur att du nu har BT som kan hjälpa dig att komma ihåg varför du gillar en bok eller inte. Själv kan jag inte komma på en bok som jag inte längre gillar. Och jag är förresten övertygad om att du hade den snyggaste frillan och plyschtröjan. Ha en skön måndagkväll, Marcus!

Kommentarer är stängda.