Dag 14: Favoritbok av din favoritförfattare

Mina barn brukar fråga vem som är min allra, ALLRA bästa kompis? Jag svarar att jag har flera bästisar, och det är ju ett ganska tråkigt svar. Samma sak är det med favoritförfattaren, frågan stör mig: Vadå, en kan väl inte täcka upp för alla de andra? Man behöver sina författare för olika saker, i olika perioder av sitt liv. Under en period, när jag väntade och var hemma med barn, så var det bara hårdkokta deckarförfattare som gällde, speciellt James Ellroy, han var min favoritförfattare då, för han lyckades skapa nån slags röd tråd i en annars rätt upplöst, hormonstyrd tillvaro.

Men jag skulle inte säga att Ellroy är min favoritförfattare all time high. Det skulle i så fall vara Dostojevskij, kanske för att jag läste honom som så ung, och för att jag läste så mycket av honom. Och för att böckerna var så tjocka, och gav så mycket… ”Favoritbok” är också en lite störig fråga, herregud, varje enskilt verk av Fjodor innehåller ett eget universum; men ska jag välja nån så får det bli Idioten.
Jag tror att Dostojevskij, med sina komplexa och intressanta personporträtt, har vidgat mitt intresse för och nyfikenhet på andra människor. Varje människa ett mysterium, liksom… Visst var huvudpersonen, den epilepsidrabbade, överkänslige och gode ”idioten” fascinerande, men kvinnoporträtten var oförglömliga, och ibland tycker jag att jag skönjer Aglaja (för visst hette hon väl så?) i nån väninna eller kollega eller liknande, och då blir livet så där spännande och outgrundligt igen.

Vilken favoritbok och favoritförfattare har du?

/Jeanna

                                                                                                                            

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dag 14: Favoritbok av din favoritförfattare

  1. Elin Stor skriver:

    Pappa Pralin, Anna Jörgensdotter!

Kommentarer är stängda.