Dag 15: Favoritkaraktär, kille

Min favoritkaraktär förekommer i en uppsjö av historier från hela världen. Han framställs oftast som slö och viljesvag, men trots det överraskar han oss ständigt genom att klara sig undan även de farligaste knipor med sin list och sina okonventionella metoder.
Låt oss kalla honom Jack.

Berättelserna om Jack, så kallade "Jack tales", uppstod i England någon gång på medeltiden. Men Jack är betydligt äldre så. I mytologin är han nämligen – som Loke eller Puck – den klassiska bedragaren, en trickster som rör sig i gränslandet mellan godhet och ondska, mellan människans och gudarnas värld.

Han kanske är en lat bondpojke (Jack och bönstjälken) eller en svamlande pirat (Jack Sparrow). Men han är alltid en man av dolda talanger, en mångsysslare (Jack of all trades) full av överraskningar (Jack in the box). Och Jack kan också vara skrämmande, till exempel som Mannen Jack, den mystiske lönnmördaren i Neil Gaimans Kyrkogårdsboken, eller när han i skepnad av lyktgubben (Jack-o’-lanterns) väntar på oss en dimmig natt …

Jack är minst sagt en komplex karaktär. Han är bråkmakaren och narren. Men han är också rebellen. Någon som utmanar och vågar gå sin egen väg. Och det är just alla hans brister och fel som gör honom så intressant. 

Vilken är din favoritkaraktär?

/Marcus

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen och märktes , . Bokmärk permalänken.