Dag 16: favoritkaraktär, tjej

Katniss Everdeen är 14 år och försörjer sin familj så gott hon kan. I distriktet där hon bor lever de flesta på svältgränsen, och med begränsad tillgång till mat och pengar är det inte lätt. Livet underlättas inte heller när Katniss tar sin systers plats i Hungerspelen, en tävling där bara en överlever.

Katniss Everdeen är nog den tuffaste jag vet. Hon kan allt. Hon fixar fram mat och pengar åt sin svältande familj, hon har ett hjärta som är större än en elefants, hon är smart, hon kan hantera vapen och slåss. Dessutom tar hon sig ofta ur de mest kluriga situationer och lyckas få folk att lyssna på henne utan att egentligen veta hur det gick till.

Vissa romanfigurer är man verkligen glad över att ha lärt känna. Dessa hjältar som klarar att bemästra situationer där man själv hade varit lika uppfinningsrik som en stelfrusen fiskpinne. Istället kan jag sitta som en liten fluga på Katniss axel och vara med om äventyr som får adrenalinet att flöda och blodet att ömsom isa ömsom koka i mig. Tillsammans bekämpar vi ondskefulla regimer och funderar över kärleksbekymmer, men det som är så fantastiskt är att den enda skada som drabbar mig efteråt är en lätt huvudvärk efter att ha varit vaken för sent för att bara läsa ett kapitel till, och ett till, och ett …

/Sara

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen och märktes . Bokmärk permalänken.