Böcker och ber@ttelser.

På Bokmässan i Göteborg i år pratades det en del om framtiden. Närmare bestämt om e-böcker. Inom förlagsvärlden har man länge väntat på att e-böcker ska slå igenom på allvar. Man har väntat (mest med förfäran) på att boken ska dö ut. Man har väntat och väntat. Men faktum är att det säljs mer böcker (sådana av papper) än någonsin, och att försäljningen av e-böcker än så länge går trögt.

De som förordar pappersboken framför e-boken gör det oftast av nostalgiska skäl. De gillar doften och känslan av papper. De gillar att ha böcker i bokhyllan.

Men det är svårt att komma ifrån fördelarna med e-böcker: man kan bära med sig ett helt bibliotek i fickan. Man slipper hugga ner träd för att tillverka papper för att trycka böcker. Man slipper frakta och lagra dem. 

E-böcker är gröna helt enkelt.

De minskade kostnaderna kring produktionen och distributionen av pappersböcker gör också att många tycker att e-böcker borde vara mycket billigare. Men i nuläget kostar de faktiskt mer att producera än vanliga böcker. Detta beror delvis på att man ännu inte löst alla tekniska problem: det finns flera olika filformat och läsplattor, och de är inte alltid kompatibla med varandra. Man måste också tänka på hur man kopieringsskyddar e-böcker. Dessutom är momsen på e-böcker högre (25%) än vad den är på tryckta böcker (6%).

Just därför finns det något av ett Moment 22 kring e-böckernas varande. Det är svårt att lägga pengar på att utveckla användarvänliga lösningar och utöka antalet titlar när det säljs så få e-böcker, och folk köper dem inte för att man upplever att det finns ett begränsat utbud som är komplicerat att ladda ner, köpa och använda.

Men det är svårt att stoppa den digitala vågen. Snart kommer de dyka upp på bussen och tunnelbanan: e-bokmalarna. Jag var tidigare en av dem som beklagade mig över att mina älskade böcker skulle försvinna. Nu känner jag att det inte behöver vara så. Däremot kanske vi bör fråga oss vad som är en bok. Särskilt när det digitala formatet erbjuder så många andra möjligheter, som film, ljud, och hypertext. Skrivandet och läsandet har redan gått igenom många förändringar, från uppkomsten av skriftspråket till lertavla, papyrus, papper och tryckta böcker. Nu händer det igen. Sakta men säkert.

Men man behöver kanske inte förfäras över att pappersboken en dag dör ut. Den ska ju trots allt bara ta på sig lite nya kläder. Och även om pappret en dag försvinner finns det viktigaste kvar.

Berättelserna. Fantasin. Magin.

 

/Marcus, redaktör

(som fortfarande föredrar berättelser som luktar papper)

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen och märktes . Bokmärk permalänken.