Dag 17: Favoritcitat från din favoritbok

"Madame Rosa knegade en gång med fittan men håller nu på att tappa huvudet och önskar därför abort för att slippa bli vegetarisk."

Citatet är hämtat från min favoritbok "Med livet framför sej" av Émile Ajar, och egentligen skulle jag vilja citera HELA romanen, för den är som en enda stor, språklig knockout!
Berättare är tioåriga Momo (egentligen Mohammed "men alla kallar mig för Momo för det är inte så mycket"), som inte riktigt har koll på hur orden ska användas, men gör det ändå och det blir både vilt, komiskt, groteskt, klarsynt – och hjärtskärande!

Via Momo lär vi känna en rad oförglömliga karaktärer: främst Madame Rosa, som han växer upp hos och som tar hand om honom. Liksom många av de andra kvinnorna i Belleville har hon "knegat med fittan", men sedan länge övergått till att ta hand om inackorderade horungar. Med ”alla dom kilon som madame Rosa släpade på och bara ett par ben, så blev trappan det dagliga livets källa av sorger och bekymmer". Momo hatar naturens lagar som gör att Rosa förvanskas dag för dag, och han önskar bara att hon kunde få abort.
Här finns också en rad hjälpsamma grannar, bland andra Lola, den före detta tungviktsboxaren från Senegal, som knegar som transvestita i Bois de Boulogne, och sörjer över att inte kunna få egna barn på grund av naturens lagar. Men det är relationen mellan Momo och Rosa som griper starkast – Momo är den enda Rosa har och vice versa. Rosa till och med ljuger om Momos ålder av rädsla att han ska lämna henne om han får reda på att han egentligen är fjorton.

I slutet av boken konstaterar Momo att ensam klarar man sig inte långt och berättelsen avslutas med orden "man måste ju tycka om."

Och detta är en bok man måste tycka om. Lycklig den som ännu inte läst den och har den "framför sej"!

Vilket är ditt favoritcitat?

/Jeanna

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dag 17: Favoritcitat från din favoritbok

  1. Ulla Englund skriver:

    Nu först har jag blivit uppmärksam på ‘Med livet framför sig’. Tror att den passar mig.

Kommentarer är stängda.