Dag 19: Favoritbok som blev film

Nu delar jag med mig av en hemlighet. Det finns böcker man älskar, men inte riktigt vill kännas vid att man har i bokhyllan, som man kanske smusslar med på tunnelbanan – så kallade "guilty pleasures".

Ok, här kommer det. Jag ÄLSKADE Lyckan, kärleken och meningen med livet – eller Eat, pray, love som den heter lite mer catchy på engelska. Jag blev fullkomligt förälskad i Elizabeth Gilbert, som författaren, tillika huvudpersonen i boken heter. Så rolig. Vilken självdistans. Humor. Och utlämnande. Hon lyckades göra sina i-landsproblem (för det är vad det handlar om, typ "vilken väg ska jag välja i livet och hur ska jag göra för att bli lycklig/lyckligare") gripande och allmängiltiga. Och dessutom, hon spenderar ett år i två av mina favoritländer – Indien och Italien – för att avsluta resan på Bali. Och skriver om det. Det går nästan inte att misslyckas.

Och då kan man fråga sig: hur kan man misslyckas med en film baserad på ett sådant manus?

För det var vad Julia Roberts och company gjorde. Filmen Eat, pray, love var en ren plåga att se. Två timmars gnällande av typen: "Jag är rik, vacker, underbar och bor i NYC och har en fantastisk karriär – men mår så dåligt. Jag vet, jag åker till Asien och finner mig själv". Ja, ni hör ju. Och så Julia Roberts i motljus på det.
Vidrigt, rent ut sagt.

Men boken kan jag rekommendera (om man som jag i hemlighet är dragen åt lite new age, yoga och "inre resor". Fast det stannar mellan oss, va.).

//Tove 

 

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dag 19: Favoritbok som blev film

  1. Anne N skriver:

    Då kanske jag ska damma av den pocket jag gömt på min hylla. Och filmen kommer jag inte se. (Är inte ett fan av Julia Roberts.)

Kommentarer är stängda.