Dag 20 Favoritbok: romantisk

Jag tillhör den där sorten som är lite rädd för kärleken, som hellre drömmer om den än ger mig in i den. Som ung var jag ständigt olyckligt kär och nästan katatoniskt blyg. Ändå trodde jag att det skrek om hela mig hur jag kände, för det rörde ju sig om fantastiska, himlastormande känslor. I dag tror jag inte att någon av alla de där "stackars offren för min olyckliga kärlek" hade en aning om vilka dramer de ingick i, som utspelades i min fantasi.

Så när det gäller romantiska böcker har jag nog alltid dragits till skildringar av kärlek som är ofullbordad, som sker mer i det ena huvudet än det andra… Jag har läst en mängd romaner som skildrar olycklig kärlek (alla skrivna av män med en manlig huvudperson, i rollen som den olyckligt käre, av någon anledning), men eftersom jag ska välja EN bok så får det naturligtvis bli Den unge Werthers lidanden, litteraturhistoriens kanske mest kända skildring av olycklig kärlek, och som ju också resulterar i litteraturhistoriens kanske mest välkända självmord – författat under fyra veckor år 1774 av en 25-årig Goethe.

Jag läste den när jag var ung och oerfaren, en drömmare, och skulle kanske tycka att Werther var lite överdriven och naiv om jag läste om den i dag, men ändå – jag får nästan hjärtklappning när jag tänker tillbaka på vissa scener i boken, hur landskapet förändras efter Werthers känslor, hur han gör allt för att glömma Lotte eftersom hon är förlovad med en annan, och hur han anstränger sig för att försöka vara hennes vän, men hur det rasar inom honom. Och hur ensam han är med alla dessa känslor, och vilket förakt han känner för sig själv. Nä, jag känner fortfarande sympati. Ska nog läsa om den. Har riktigt jagat upp mig här framför datorn.

Har kanske drabbats av wertherfebern. Igen!

Vad gillar du för romantiska böcker?

//Jeanna

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Dag 20 Favoritbok: romantisk

  1. Bonnier Carlsen * skriver:

    Såhär på rak arm får det bli The Time Traveler’s Wife, eller Tidsresenärens hustru, som den heter på svenska. Av Audrey Niffenegger. /Marcus

  2. Elin Siltala skriver:

    Det finns många bra böcker med kärlek i sig, men av de böckerna som bara handlar om kärlek kan jag bara komma på ”Nick och Norahs oändliga låtlista” av Rachel Cohn och David Levithan. Helt otrolig bok!

  3. Sara Hedenberg skriver:

    Håller helt med om Tidsresenärens hustru! Finfin!

Kommentarer är stängda.