Dag 21: Favoritbok från din barndom

I ett tidigare blogginlägg kallade Jeanna mannen bakom dagens favoritbok för "Janne, the king". Jag kan bara hålla med. Riktigt bra barnböcker glömmer man aldrig, och det är någonting i Jan Lööfs bilder som gör att de etsat sig fast i minnet. Det är något i hur han tecknar platser, en rumslig känsla för vinklar och vrår och material som gör att man kan känna varenda tegelsten och bräda och spik, och varje pinal på Skrot-Nisses gård.

Några av mina favoriter bland Jannes böcker handlar om resor till avlägsna platser, som pixi-klassikern Födelsedagspresenten, eller min absoluta favorit: Morfar är sjörövare. Mormor säger att morfar minsann inte varit sjörövare, utan jobbat på posten i hela sitt liv. Men tidigt en morgon ger sig morfar och pojken i berättelsen iväg på ett riktigt sjörövaräventyr. När de väl kommer hem har mormor inte märkt något …

Precis som i många av Jannes böcker befinner man sig här mellan fantasi och verklighet. Det bästa av allt med Jannes berättelser är just att ingenting känns omöjligt. Att bygga en båt eller en rymdraket är inga problem, eller att plötsligt befinna sig i djungeln och hjälpa Tarsan bygga ett nytt trähus. Ja, det byggs en del i Jannes böcker. Och förresten, vad ni än tror så var morfar självklart sjörövare på riktigt.

Vilken är din favoritbok från din barndom?

/Marcus

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dag 21: Favoritbok från din barndom

  1. Bonnier Carlsen * skriver:

    Min är ”Det blåser på månen” av Eric Linklater!
    /Jeanna

Kommentarer är stängda.