Dramaturgi för redaktörer!

För oss som arbetar med manus dagarna i ända – läser, diskuterar manus med författare, kommer med förslag på omskrivningar – är såklart dramaturgi en av våra huvudsysslor. Om det så handlar om en pekbok, bilderbok eller textbok, så är ju handlingen alltid det centrala. Trots det kan vårt jobb ibland kännas lite konturlöst, som att vi inte riktigt har ord för vad vi egentligen sysslar med.

Därför är vi så himla glada över att ha fått lyssna och lära av en fullfjädrad dramaturg, som gav oss handfasta tips på hur en god berättelse bör vara strukturerad samt frågor att ha i bakhuvudet när vi läser en text. Särskilt spännande var genomgången av hur en film är strukturerad (vilket även går att överföra på romanen) och allt gick att känna igen från tusentals filmer man sett, eller romaner man läst, men mallen följs på oändligt många vis, och det är det som är så inspirerande.

Och målet är såklart att när betraktaren eller läsaren dras med i filmen eller romanen, så ska strukturen inte märkas alls. 

Kul!

//Jeanna

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen. Bokmärk permalänken.