Redaktionens ABC! B som i …

Baksidestext! 

 

Att skriva baksidestext kan få vilken redaktör som helst att börja kallsvettas. För även om det ibland går lätt så finns det tillfällen då man bara inte får till det. Och hur sammanfattar man en bok på 500 sidor? Hur väcker man intresse utan att avslöja för mycket? Hur står man ut bland alla andra böcker på bokhyllan?

Henrik Lange är väldigt bra på att sammanfatta böcker, 
här i 80 romaner för dig som har bråttom* 

Ibland är det nästan svårare att skriva en baksidestext efter att ha jobbat med en bok i ett år än om man inte hade läst den alls. När man kan en bok utan och innan blir det nämligen svårt att utelämna saker. Allt känns viktigt, man ser inte skogen för alla träd och så vidare. Och att utelämna allt oviktigt utan att avslöja det allra viktigaste kan mycket väl vara det som är konsten för en bra baksidestext. Men så ska den också skrivas slagkraftigt och spegla tonen i texten, och vara rätt för genren.

Ofta är en annorlunda baksidestext väldigt bra. En bra recension eller ett utdrag ur boken, eller några ord från författaren själv.

Under trottoaren av Pernilla Glaser
(ja, det är svårt att ta bra bilder av blanka böcker)

 

Baksidestext i form av kontaktannons. Känner du igen boken?

För några år sedan såg baksidestexterna (och formgivningen) ganska annorlunda ut. Det var på den tiden man hade mer tid, sägs det, då det inte var så bråttom med att fånga läsarnas uppmärksamhet. Nu för tiden har man några sekunder. 

 

Vad tycker du karakteriserar en bra baksidestext? 
Hur viktig är den när du väljer böcker?
Kallsvettas vi i onödan?

/Marcus

* Bilden från Henrik Langes 80 romaner för dig som har bråttom tagen från http://www.satirarkivet.se/

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Redaktionens ABC! B som i …

  1. Elin Siltala skriver:

    Tyvär är det sant, baksidestexten är viktig. Framsidan fångar uppmärksamheten men texten gör att man vill läsa boken. En bra sammanfattning ska, som ni sa, stickaut och det kan den göra på olika sätt.

    (Kontaktannonsen är från ”Blod och choklad”, ellerhur?;))

Kommentarer är stängda.