Digitala serier

Jag kände att det var dags att skriva något om e-böcker igen. Hur stort det kommer att bli och hur det kommer att förändra hur vi producerar och konsumerar böcker är nämligen något som ältas fram och tillbaka i branschen. Men oftast pratas det om romaner – böcker utan bilder. Men vad händer med serier när de inte längre trycks på papper?

Någon som ser möjligheterna i den digitala läsningen är serieskaparen/pionjären Scott McCloud. Han är också väldigt bra på att förklara vad serier är för något, varför det är ett så intressant medium, och hur de ska läsas. 

Om du har sjutton minuter och fem sekunder över kan jag rekommendera dig att kolla in videoklippet nedan (och har du inte det så kan jag avslöja att det börjar bli som mest intressant omkring åtta minuter in).

 

 
Ibland känns det som om det händer väldigt mycket på den digitala fronten. Det är appar hit och läsplattor dit. Och ibland verkar det som om allt står still. 
 
Förutom de tekniska problemen så verkar den största utmaningen vara att komma på ett format som fungerar, att inse begränsningarna och utnyttja möjligheterna på rätt sätt. Och det är då vi behöver killar som Scott. Kolla in vad han tycker på http://www.scottmccloud.com.

/Marcus

En av Scotts serier, The Right Number: www.scottmccloud.com/1-webcomics/trn/index.html

Videoklippet taget från TED: http://www.ted.com/talks/scott_mccloud_on_comics.html 

Intresserad av e-böcker? http://www.elib.se/

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen och märktes . Bokmärk permalänken.