Redaktionens ABC! E som i …

E-bok!

Det här med e-böcker har vi ju varit inne på förut, men hur är det egentligen med e-böcker för barn och ungdomar?

Textböcker utan illustrationer fungerar ju förstås precis som e-böcker för vuxna, man läser dem på någon sorts läsplatta och de borde vara oerhört fiffiga att t ex ha med till sommarstugan om man vill läsa massor av böcker på sommarlovet. Har nog inte slagit så stort i Sverige ännu, men man vet ju aldrig? Eftersom läsplattor är ganska dyra kan man ju tänka sig att det är svårt att ha råd med för en tonåring. Kanske är mobilen framtidens läsplatta för ungdomar? Kanske måste det följa med extramaterial – videoklipp, låtlistor, exklusiva bilder från filmatiseringar, möjligheter att direkt diskutera boken med andra läsare – eller räcker det med ”bara" berättelsen? Ingen vet riktigt, ännu … Vad tror ni?

Och pratar vi om att förvandla illustrerade böcker till e-böcker pratar vi om något som verkligen ger upphovsmän och förlag något att bita i. Hur förvandlar man en illustration som sträcker sig över ett uppslag till en läsplattesida, utan att bokens känsla försvinner? När Jo Salmsons böcker om Tam skulle bli e-böcker lades det mycket jobb på att fundera över hur man bäst anpassade bild och text till e-bokens format. På ett sätt kan man ju säga att man skapar en helt ny bok!

De allra yngsta barnen läser ju inte själva, utan där krävs det något annat. En röst som läser boken högt kanske? Eller en pekbok, som Stina Wirséns Oj! och Hej!, där man inte behöver läsa någon text alls. Fast en bilderbok kan man inte läsa på en svartvit läsplatta förstås, det blir ju tråkigt. Då passar en telefon med touchskärm bättre. Och då är steget inte långt till att göra barnboksappar istället, som förlaget Nosy Crow i USA gör t ex. Eller som vår egen app skapad utifrån Sarah Sheppards dinosauriebok.

Tja, det känns som om vi har en bit kvar innan vi är riktigt framme i en eventuell elektronisk barn- och ungdomsboksframtid. Men det är spännande att vara med så här i början! Jag tror nog ändå att pappersboken kommer att hålla fanan högt, men det vore väl roligt om e-boken kunde bli ett komplement?

/Ulrika

Vill man läsa mer om e-böcker för barn och ungdomar i USA kan man läsa här: http://www.publishersweekly.com/pw/by-topic/childrens/childrens-industry-news/article/46213-reaching-the-e-teen.html?utm_source=Publishers+Weekly%27s+Children%27s+Bookshelf&utm_campaign=bfa51d52e5-UA-15906914-1&utm_medium=email

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen och märktes . Bokmärk permalänken.