H som i …

Hästböcker!

 

Jag är allergisk mot pälsdjur. Så fort jag kommer i närheten av en mjuk mysig päls börjar jag nysa. Och sedan nyser jag och får svårt att andas och det kliar i ögonen sådär så att det nästan rinner. När jag var åtta år önskade jag mig en hamster, men fick en sköldpadda (fin på sitt sätt, men väldigt opälsig…). Fast egentligen ville jag helst ha en häst.

Tur då att man kan drömma! Och tur att det finns hästböcker.

Jag plöjde varenda hästbok jag kunde komma över. Det var Wendy (med det långa blonda håret som jag för övrigt också önskade mig intensivt), Rackastallet (Lin Hallberg), Klara-böckerna (Pia Hagmar) och Vitnos (Marie Louise Rudolfsson). Och naturligtvis klassikern ”Den svarta hingsten” av Walter Farley.  Det var en hel värld som öppnade sig, och i den var jag inte alls allergisk utan bara väldigt bra på att rida. Det fina med hästböcker är nämligen att de inte bara är tidlösa, utan även totalt uppslukande.

Nu för tiden läser jag inte riktigt lika många hästböcker som jag gjorde när jag var tio, och jag har nog förlikat mig med tanken på att aldrig kunna ha pälsdjur. Men mitt hjärta klappar alltid lite extra när jag ser en bok med en häst på omslaget. Senast det klappade till var för någon månad sedan, då Inger Frimanssons ”Rida på Golden” kom hit till förlaget. Det är första delen i en ny serie som säkert kommer att läsas av hästtokiga under många år framöver. Titta bara på omslaget – det är underbart! Jag funderar själv på att damma av mina ridkunskaper i sommar…

/Julia (praktikant)

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen och märktes , . Bokmärk permalänken.