Novelltävlingen avgjord!

Hösten 2011 utlyste Bonnier Carlsen och ungdomar.se en novelltävling, med tema skräck. (Ungdomar.se är Sveriges största informationssajt för hälsa och välmående). Intresset har varit jättestort och flera hundra bidrag har kommit in.

Nu har juryn, bestående av författaren Magnus Nordin och Lotta Bergqvist, förläggare på Bonnier Carlsen, valt ut det vinnande bidraget! Vinnaren är Oscar Nygren med novellen E.coli. Oscar är 22 år och bor i Skövde, där han studerar tv-spelsutveckling

Förstapriset är skrivcoachning tillsammans med Magnus Nordin och Lotta Bergqvist. Dessutom publiceras novellen på vår hemsida och på ungdomar.se

Varför ungdomar.se och novellformatet, Lotta Bergqvist?
Ungdomar.se är en fantastisk mötesplats för vår målgrupp. Novellformatet är svårt och ganska outforskat, och vi var väldigt nyfikna på att se resultatet av mixen novell och skräck – och det har varit lysande. Att just Magnus Nordin engagerades beror på att han är lite av en skräckens mästare när det kommer till svensk skräcklitteratur för ungdomar samt välkänd i målgruppen.

 

  Oscar Nygren
Oscar Nygren

 

Juryns motivering lyder:
”En surrealistisk och välkomponerad Kafkaliknande mardröm med en stilistisk och stark berättarröst. Oscar Nygren har med ”E.coli” visat att ett skräcktema kan bli så mycket mer effektfullt om det appliceras i en miljö eller situation som i regel uppfattas som vardaglig. En originell och överraskande berättelse med ett suggestivt djup, som gör att man tänker på berättelsen långt efter att man lagt den ifrån sig. Det kommer att dröja länge innan juryn kommer att besöka lunchbuffén på hörnet …”

Ungdomar.se har intervjuat Oscar:

Först och främst stort grattis, Oscar! Hur väcktes egentligen idén till din novell?
– Det första jag hade var titeln, E.Coli, och jag funderade lite på vad jag kunde göra utifrån den. Tidigare har jag skrivit ganska minimalistiska texter men nu ville jag använda ett lite fläskigare språk med mycket adjektiv och känslor.

Hur van är du vid novellformen?
– Inte det minsta. Jag har gått lite skrivkurser tidigare där jag provat på formen, men annars skriver jag mest korta dagboksliknande stycken. Det här var första gången jag hade lite mer ambition bakom skrivandet och som jag verkligen bestämt mig för att skriva klart något.

Vad har du för favoritförfattare?
– Oj, svårt att säga. Jag har läst mycket Stephen King när jag var yngre, och det går ju lite i hand med tävlingens skräcktema.

Vad har du för mål med skrivandet?
– Ja du, jag har väl alltid haft en dröm om att bli författare. Men de senaste åren har det väl skjutits lite åt sidan. Just nu pluggar jag tv-spelsutveckling i Skövde, men drömmen om att en dag lyckas som författare finns ändå kvar.

Vad hoppas du få ut av skrivcoachningen med Magnus och Lotta?
– Jag har inte hunnit tänka så mycket på det än, men det ska bli grymt spännande att få feedback från någon som verkligen kan sin sak och som är insatt i branschen. Förhoppningsvis kan jag få många bra tips om vad jag kan göra för att utveckla mitt skrivande!

Oscars vinnarnovell E.Coli kan du läsa här! 

De övriga fyra finalistnovellerna är: Ruts sista nagelklippning av Linnea Swedenmark, Anemi av Thomas Rosmer, Som ett äpple av Agnes Sperlich samt Marionetten av Michelle Erikzén.

 

//Tove

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen. Bokmärk permalänken.