Ska barnkultur få kosta?

Palatset slog upp sina portar med pompa och ståt i början av oktober i fjol. Halva kultur-Sverige frotterade sig på invigningen tillsammans Kronprinsessan Victoria, som klippte band tillsammans med glada barn.

Palatset var verkligen ett paradis för både barn och vuxna – gigantiskt, förtrollande, nyskapande. Omkring fyrtio rum, skapade av barn, för barn, för att främja barns skapande och kultur. Helt fantastiskt. Och frågan många ställde sig var: – Det här är verkligen för bra för att vara sant. Hur ska det kunna hålla?

Och det var just det – för bra för att vara sant, alltså. Bara tre månader efter invigningen kom de första krisbeskeden: trots fullt hus och massor av nöjda besökare räckte inte pengarna till.

För en vecka sedan gick Palatset i konkurs. Fyra månader efter öppnandet.

Redan innan debatterades Palatsets vara eller inte vara. Sanna Lundell kritiserade Palatset i sin krönika ”Palatset – en symbol för dagens klassamhälle?” http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/sannalundell/article14143908.ab

”Palatset är alldeles givet inte till för alla” skrev hon, angående biljettpriset på 120 kronor.

Och i samband med konkursbeskedet skrev Annina Rabe i SvD:
http://www.svd.se/kultur/ska-kulturen-tvingas-tigga_6773337.svd
”Om näringslivet inte ens vill skjuta till pengar till en till synes okontroversiell, behjärtansvärd och dessutom storslaget upplagd kulturverksamhet för barn, hur ska kulturen då kunna förväntas äska medel till mindre breda och bekväma projekt?”

I går gav Andreas Palmaer i DN Sanna Lundell svar på tal: http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/andreas-palmaer-varfor-ska-just-barnkultur-vara-gratis
”Men varför ska just barnkultur ständigt vara gratis, den reduceras till en fruktstund på dagis. Kultur kostar även om den får stöd av staten, men ingen klagar över biljettpriserna till ”Hedda Gabler” på Dramaten (380 spänn!).”

Ja, vad tycker ni, kära bloggläsare? Ska barnkultur ALLTID vara gratis, eller är det ok att ta inträde till ett hus som Palatset?

Oavsett pengar så verkar iallafall som att Palatset öppnade dörrarna för många, som i vanliga fall kanske inte känner sig välkomna överallt. Nyss skickades ut ett mejl från Palatset, till oss alla som varit delaktiga i deras verksamhet. De bifogade även en hälsning från en ung kvinna med två funktionshinder, autism och selektiv mutism.
”Palatset är det första stället där jag får vara JAG. Jag slipper fly från folk och vara rädd att bli betraktad som konstig, det enda jag behöver fly ifrån är den där omkringgående spindeln med de röda ögonen som efter en stund blev ganska rolig att fly undan från. På palatset blir jag accepterad och slipper anstränga mig för att passa in i mängden. Fattar ni hur otroligt skönt det är?”

//Tove, informationsansvarig Bonnier Carlsen

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ska barnkultur få kosta?

  1. Ulla Englund skriver:

    Det är en svår fråga, inträde utestänger en del men frågan är väl om de som inte anser sig ha råd skulle gå om det var gratis. Det är – som allt annat – en prioriteringsfråga. Bio eller Palatset?
    Priset måste vara rätt, hänga väl ihop med vad man får för pengen. Att gå med t.ex fyra barnbarn skulle jag nog inte kosta på mig alltför ofta.

Kommentarer är stängda.