Nina Ulmaja presenterar…

Lika tyst som snön faller utanför fönstret, över Sveavägen, lika tyst är det inne på kontoret. Det är i början av februari och det är som det brukar den här tiden på året: koncentrationen över pappersbuntarna är total – det är de kommande höstböckerna som ska redigeras!
På redaktörernas skrivbord ligger allt från färglagda bilder från nyutgåvorna av de första LasseMaja-böckerna till spännande svartvita bilder i Jo Salmsons nya serie, Maros resa, samt tjocka buntar med ungdomsmanus av bland andra Lina Forss/Niklas Krog och Douglas Foley.
Några av höstböckerna tänkte vi presentera här, med upphovsmännens egna ord. I dag får Nina Ulmaja berätta vad ABC å allt om D är för någon bok. Nina arbetar som designansvarig och formgivare på Albert Bonniers förlag. Hon har också undervisat i grafisk design på Konstfack. Det här är hennes första egna barnbok, eller snarare allåldersbok: målgruppen är 4-100 år.

Vad utmärker den här ABC-boken?
– Den tar ett större grepp om alfabetet och bokstäverna, som t ex varför bokstäverna ser ut som de gör, vem som uppfann bokstäverna och alfabetet, hur vi läser och hur man läste förr. Boken visar också många andra sätt att läsa: blindskrift, morse, signalflaggor och andra alfabet i världen. Det är så konstigt att vi inte fått lära oss mer om våra bokstävers ursprung och utseende när vi lärde oss bokstäverna! För vem kan t ex svara på frågan varför S ser ut S och K som K?

Varför är det intressant med bokstäver?
– Bokstäverna är människans viktigaste uppfinning! Vi skulle inte klara oss utan bokstäver idag. De finns överallt och bär hela vår civilisation och kultur.
Vi använder bokstäver till allt möjligt; vi storleksmärker våra kläder med bokstäver och barnens betyg är bokstäver. Folk sätter upp bokstäver på sina väggar därhemma eller bär dem runt halsen i silverkedjor.
Och bokstäverna kan genom sitt utseende uttrycka så mycket mer än bara ord de bildar. Du kan t ex se på ett inbjudningskort vilket slags fest du är bjuden på innan du läst texten. Du kan på långt håll ana vad för slags bok du tittar på via den känsla som bokstäverna förmedlar.

Hur känns det att få sin första bok utgiven?
– Jag insåg vilken kunskapslucka det finns när inte ens jag, som bokstavsnörd, kunde svara på mina barns enkla frågor om bokstäverna och alfabetet. Frågorna väckte tanken att det verkligen behövs en bok, och mitt mål har varit att täcka in så mycket som möjligt: historia, fakta, symbolik, språklek och en hel massa annan kunskap och kuriosa.
Det är min debutbok som både författare och illustratör och det har varit otroligt roligt att jobba med alla delar: text, typografi, bilder och form. Jag hoppas det blivit en bok som vem som helst ska kunna ramla in i och lustläsa, avslutar Nina.

Och så här ser det ut på redaktören Sofia Hannars skrivbord, där några av uppslagen i ABC å allt om D ligger:

Boken kommer ut i mitten av augusti.

//Jeanna, redaktör

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen. Bokmärk permalänken.