Sara Stridsberg presenterar…

Kritikerrosade, augustnominerade och prisade romaner,
uppmärksammad dramatik©Ulrica Zwenger – och nu: en bok för barn! Sara Stridsberg får äntligen vända sig till en läsekrets som fattar det här med drömvärldar, liksom från början!
Mamman och havet är en bok för åldern 3-6 år och illustrerad av Anna-Clara Tidholm. Vi ställde några frågor till Sara.

Vad handlar Mamman och havet om? Hur kom du på den här berättelsen?
– Jag brukade berätta den här historien för min son Eyvind när vi badade, om en mamma som plötsligt dyker ner i toaletten och försvinner, och han älskade att lyssna på den. I berättelsen var han alltid hjälten som hämtade henne tillbaka från havet och vägen gick genom trånga avloppsrör fyllda med bortspolade guldfiskar och genom Reningsverket där folk gick omkring och fångade bajskorvar med stora håvar. Och ju mer jag berättade den där historien desto mer bajs blev det i den. Jag skulle nog säga att boken handlar om längtan efter att ge sig av och rädslan för att skiljas åt.  

Varför har du velat skriva en barnbok? Vad har varit annorlunda? 
– Skillnaden mot att skriva för vuxna är nog mest att där måste jag varje gång tvinga in läsaren i en alternativ drömvärld, medan det här, i en bok för barn, känns självklart från början på ett annat sätt, eftersom, tänker jag mig, barnets värld i stora delar redan är drömsk, full av bilder och osannolika händelseförlopp.

Anna-Clara Tidholm har gjort bilderna, hur har det känts att få sin berättelse illustrerad?
– Jag älskar Anna-Claras bilder och för mig liknar det mycket känslan av att skriva för scenen. Att någon annan kan tillägga någonting som jag själv aldrig skulle kunna skapa, det där miraklet att en främling vet mer än jag själv om min text.

Mamman och havet utkommer i mitten av september.

//Jeanna, redaktör

Och på  redaktören Stina Zethreaus skrivbord ligger dessa fina illustrationer av Anna-Clara Tidholm:

 

 

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen. Bokmärk permalänken.