Hur blir vi mer kreativa?

Förra veckan avslutade vi med en konferens på temat kreativitet. Hela BC åkte ut till Skepparholmen och spenderade två dagar med en trevlig dansk vid namn Thomas Reibke från Changedesign.

Temat ”kreativitet” handlade alltså inte så mycket om artistisk kreativitet, utan mer om problemlösning och innovation. Tanken var att genom övningar och diskussion ge oss verktyg för att generera idéer och hitta olika lösningar på problem, både individuellt och som grupp. Exempel på ett bokförlags utmaningar, och några av de frågor vi arbetade med, var hur man gör bra bokomslag och hur man kan locka fram läslusten bland unga.

Vi gjorde också praktiska övningar för att se hur fysisk aktivitet kan stimulera kreativiteten (det är alltså därför jag får alla bra idéer i gymmet). Vi fick alltså leka en del. I övningen på bilden åkte jag tyvärr ut först av alla.

Jag får väl erkänna att det förvånade mig att allt Thomas sa och gjorde verkligen fungerade och kändes intuitivt. En övning vi gjorde visade hur man kan inspireras till nytänkande bara genom att rita äpplen. Och inte ens det kändes särskilt flummigt. Så här blev resultatet för en av grupperna.

Changedesigns metod går i korthet ut på att man med tydligt formulerade frågeställningar och regler kan generera idéer för att lösa ett problem. Mest intressant var kanske att se hur galna och till och med riktigt dåliga idéer blev oerhört bra när man lät dem ta plats och växa till sig istället för att avfärda dem direkt. Vi får väl se vilka som får plats i nästa års utgivning…

/Marcus, redaktör

http://www.changedesign.dk

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Hur blir vi mer kreativa?

 1. Lotta Berling skriver:

  Låter som givande dagar!

 2. Nora Fernstedt skriver:

  Hej Bonnier Carlsen!

  Jag tar studenten från Södra Latins gymnasium i vår och kan inte tänka mig något roligare jobb efter studenten än att få jobba hos er!

  Behöver ni kanske en trevlig receptionist? Assistent? Någon som kokar gott kaffe? Hur går jag i så fall till väga, om jag vill söka jobb hos er?

 3. Bonnier Carlsen * skriver:

  Hej Nora! Så roligt att du är intresserad av Bonnier Carlsen. Med sommarjobb är det värre, vi har inte något sådant att erbjuda, tyvärr. Om du verkligen vill satsa på ett jobb i förlagsbranschen föreslår jag att du läser vidare på högskolan och sedan söker praktikplats på ett förlag! Lycka till! Bästa hälsningar Lisa Tallroth, redaktionschef

Kommentarer är stängda.