Älskade läsplatta!

Bok eller platta? Hur läser du?

Äntligen har läsplattorna kommit till redaktionen (några veckor efter att surfplattor introducerats på lågstadiet i Sollentuna noterade vi). Och ja, rubriken stämmer: Vi älskar dem. De är helt fantastiska att läsa manus på.

Ett manus kan man väl bära runt på, men med tre fyra stycken blir det snart tungt i väskan. Läsplattan väger enligt tillverkaren 168 gram. Hur mycket väger två miljoner A4-papper? Så mycket uppskattar jag nämligen att det får plats i den lilla saken. Förläggarna som ska till bokmässan i Bologna kanske inte behöver stressa upp sig när väskorna tappas bort på nåt bagageband nånstans i år igen. Allt viktigt får ju plats i handväskan. Så länge de inte spiller rödvin på den delikata maskinen förstås. Eller tappar bort den. För plötsligt kan man inte bara förlägga (i ordets andra betydelse) en bok – utan i ett svep förlora ett mindre bibliotek. Tack och lov för backup. Och it-support.

Däremot håller jag mig fortfarande till pappersböcker för min vanliga läsning. Men det lär väl bli ändring på det för de flesta av oss framöver. Enligt min erfarenhet vänjer man sig ganska snabbt vid ny teknologi när den blir tillräckligt smidig och praktisk att använda. E-boksförsäljningen har ju gått spikrakt uppåt i USA en längre tid och nu har det börjat ske en förändring även i Sverige. Men kanske är det inte bokbranschen som ska se upp. Snart kanske vi får se de första ”läsplattorna” gjorda av flexibelt digitalt papper som drivs på solenergi. Som den här prototypen från AU Optronics:

Eller den här böjbara smartphonen:

Kanske är det i mobiltelefoner och datorer vi kommer att använda e-bläck och böjbara displayer. Och visst är det bra om man är en sån som brukar tappa sin mobil i gatan i tid och otid. Eller vill kunna rulla ihop datorn för att slå ihjäl en fluga.

/Marcus, redaktör

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Älskade läsplatta!

  1. Rasmusmatte . skriver:

    Jag gillar alla tekniska lösningar. Läser e-böcker på min ipad, lyssnar på ljudböcker men ibland måste man bara äga en pappersbok. Klämma, känna, lukta och tumma. Alla mina favoritböcker har jag i både pappersform och ljudbok.Dock är det sååå smidigt att låna eböcker direkt till ipad från eLib.
    Kramiz från mig

  2. Elin Siltala skriver:

    Jag håller mig till den gamla hederliga boken, men jag kan tänka mig att ni som skriver ut ett par hundra papper per dag föredrar en läsplatta vid manusläsning. Ni kommer att rädda en regnskog 😉

Kommentarer är stängda.