Martin Widmark och Louise Hoffsten om kreativitet!

Där Orgierna dansar heter Martin Widmarks spillans nya bok, som nyss kommit från tryckeriet, och som förutom text och bilder, även innehåller en cd med inläsning och musik av Louise Hoffsten. Tillsammans har Martin och Louise  gjort en saga om kreativitet!

Så här berättar Martin om tillkomsten av boken:
”Louise skulle sjunga in en sång som jag har skrivit texten till, och när vi satt och och åt blåbärspaj i hennes kök kom vi in på vad som händer i huvudet och kroppen när en berättelse eller en melodi föds.
Louise visade mig en liten staty föreställande en flicka. På hennes rygg och axlar fanns små underliga figurer. De såg ut som busiga småungar. ‘Det är Orgierna’, förklarade Louise. ‘I hela mitt liv har de funnits vid min sida. När jag sjunger så känner jag ibland hur de dansar.’
‘Jag vill skriva en saga’, sa jag, ‘som handlar om vad som händer i människor när Orgierna dansar.’ ‘Då ska jag göra musiken till’, sa Louise.”

Resultatet har blivit en 32-sidig bilderbok för små och stora där Jessica Eldenstjärnas illustrationer fantasifullt tolkar Orgierna – de tre barnen som dansar ner från Olympen och inspirerar människor de möter. Vad händer när vi skapar? Och vad händer om man gör våld på sitt eget skapande? Att kreativiteten inte kan fångas in eller hållas kvar, utan måste få leva fritt, är ett av bokens teman.

På den medföljande cd:n har Louise Hoffsten, tillsammans med Georg Riedel och Peder af Ugglas improviserat fram musik. Tillsammans utgör text, bild och musik en helhet där tre konstarter möts och berikar varandra.

Se gärna intervjun med Martin och Louise hemma i Martins kök i Enskede:
http://www.youtube.com/watch?v=YfXVFNeHJy

Och missa inte när de pratar om boken i SVT nyhetsmorgon nu på torsdag kl 07.43.

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen. Bokmärk permalänken.