Böcker som appar – framtidens bok?

Vill du läsa böcker med specialeffekter?

E-boksförsäljningen växer stadigt i USA och börjar ta fart även i Sverige. Men vad är en e-bok och hur kommer den att se ut i framtiden? Ofta tänker man sig helt enkelt en pappersbok i digitalt format, där man läser sida för sida i stort sett som vanligt. Men med den explosionsartade utvecklingen av appar kanske boken kommer att se helt annorlunda ut om några år. Framtidens e-bok kanske helt enkelt är en app.
En bokapp: Ayn Rands Atlas Shrugged

Tidningen Forbes har skrivit några bra artiklar i ämnet nyligen och det är särskilt en sak som fångade min uppmärksamhet: Kommer bokappar, i egenskap av att kunna innehålla en rad specialeffekter (ljud, bild och annat extramaterial), att göra intrång på läsarens fantasi och därmed ta död på läsupplevelsen?

Till exempel: Vill du att din bokapp spelar upp musik från 1800-talets London när du läser Sherlock Holmes? Vill du höra ett pistolskott gå av när någon blir skjuten? Antagligen inte. Men jag tror att de som anser att bokappar inte gör det möjligt för läsaren att använda sig egen fantasi har fel. De förutsätter nämligen att effekterna som läggs till berättelsen endast upprepar vad som står i texten och därmed förstör läsarens inre bild, snarare än att bilden eller musikstycket eller hyperlänken skänker en extra dimension till texten som skapar en större läsupplevelse.

För det är just samspelet mellan de olika komponenterna som är intressant och helt avgörande för slutresultatet, och precis som det finns bra och dåliga pappersböcker kommer det att finnas bra och dåliga bokappar.En bokapp: Richelle Meads Vampire Academy

Vilka medium och format vi än stöper våra berättelser i tror jag att gränserna kommer att suddas ut. I framtiden kommer vi kanske att se på 4-D film och spela tevespel i virtual reality (vad hände med det förresten?). Men ibland kommer vi att vilja koppla ner och sjunka ner i soffan med en sönderbläddrad gammal pappersbok.
Eller vad tror du?

/Marcus, redaktör

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Böcker som appar – framtidens bok?

  1. Simon S skriver:

    Jag kommer nog alltid att föredra att sjunka ner i soffan med en sönderbläddrat pappersbok. Tycker det är riktigt jobbigt och störande med e-böcker.

  2. Pingback: Böcker som appar – framtidens bok? | Bonnier Carlsens blogg | Ipad i skolan | Scoop.it

Kommentarer är stängda.