Linnea och Amelie i Lund – del 2

Hej igen!
Igår på onsdagsmorgonen så vaknade vi något mer utvilade än dagen innan – vi behövde inte gå upp allt för tidigt den här gången. Efter frukost så gav vi oss av till konserthuset i Lund där författaren Josephine Angelini skulle hålla sitt andra föredrag – ett tal inför 200 åttondeklassare. Ett stort antal, men ändå 100 färre än dagen innan.
Men trots att Josephine – enligt henne själv – inte är van vid att tala inför en så stor publik så skötte hon det galant! Väldigt intressant och givande att lyssna till.
Det som gjorde hennes tal lite annorlunda var att hon inte bara pratade på om sina egna böcker och varför läsandet är viktigt – hon vävde även in film och tv-spel i sammanhanget vilket gjorde att de elever som inte gillar läsning så värst kunde relatera till det hon ville säga iallafall. Många hade nog inte förväntat sig att hon är en person som gillar action-filmer och tv-spel som många andra i lokalen gjorde.
Hon försökte förklara varför man ska läsa böcker – då blir berättelsen som döljer sig mellan pärmarna din egen – din personliga värld och allt spelas upp som en film i huvudet. När man ser en film däremot, så får man se någon annans bild och version av berättelsen.

Josephine pratade om hur de historier som vi stöter på idag – i böcker och filmer och ja, överallt – ofta är gamla sagor som återberättats i modernare tappning. Speciellt den grekiska mytologin, som Josephine’s böcker har inspirerats av, är flitigt återanvänd om och om igen.
Hon berättade också om att karaktärerna som levde för tusentals år sedan inte alls är så olika oss. De kände samma saker och hade liknande upplevelser i sitt liv. ”Akilles mamma tjatade säkert på honom att städa sitt rum, precis som våra mammor gör nu.” sa hon som ett exempel.
Om man tänker på det här när man ska läsa någon gammal text, till exempel Shakespear eller liknande via skolan, så kan det bli mycket lättare att relatera till berättelsen och finna den intressant. För trots att det hände för så länge sedan så är det mycket mer likheter än vad man tror, och de teman som ständigt finns närvarande är kärlek, krig och familj.
Man kan till exempel försöka att relatera karaktärer och platser i de gamla historierna till ställen du besökt och människor du känner idag.

Det blev även en lite skrivtips och man fick höra Josephines historia från bokidé till publicering. Josephine Angelini’s tal var inspirerande och fick en att tänka i nya banor!
Eleverna fick även ställa frågor till Josephine – inte bara om böcker utan även om livet i Los Angeles.

Efter ytterligare en lunch med Josephine, hennes man och Karin och Hanna från Bonnier så höll Josephine ännu ett föredrag för nya åttondeklassare. Trots att man vid det laget hört Josephines historia och tankar så var det lika intressant en andra gång.

Sen hade Josephine en intervju med Sydsvenskan och snart så började tiden ticka iväg. Vi sa hejdå till Josephine och de andra i sällskapet och gick mot tåget. Kändes trist att lämna Lund men vi var båda väldigt nöjda med resan!

Hälsningar
Amelie & Linnea
http://www.ameliesbokips.blogg.se
http://www.boknea.blogspot.se

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen. Bokmärk permalänken.