Hurra, i dag firar vi!

I dag firar vi böckerna, författarna och läsningen – hurra! I Göteborg har vinnarna i Bokjuryn avslöjats – 31.000 barn har deltagit i röstningen – och överallt arrangeras det seminarier och författarbesök med mera. Och på andra håll i världen också såklart, i Storbrittanien arrangeras t ex ”World Book Night” där böcker delas ut gratis runtom i landet. Man kan också fira som i Spanien genom att ge den man gillar en bok och få en ros tillbaka.
Några av kollegorna är på seminariedagen ”Jag älskar böcker”, ska bli spännande att få en resumé därifrån.

Personligen tycker jag man ska fira med att läsa högt för ett barn idag, ett barn som är mellan noll år och tonår. I dagens DN kan man läsa om hur allt färre läser högt för sina barn. Och det är inte svårt att se en koppling till de skriande rapporterna kring sjunkande läsförståelse hos unga.
I fredags samtalade jag med Johan Unenge, Sveriges förste Läsambassadör, på en konferens arrangerad av Litteralund, och Johan underströk vikten av att högläsa ända upp i tonåren. Felet vi gör är att vi släpper barnens läsning sedan de knäckt läskoden, när de är kanske 8-9 år. Men det är då vi ska ligga i – likt den engagerade idrottsföräldern: uppmuntra dem att lägga läskilometer bakom sig, stöka om i deras bokhyllor, läsa för dem, prata om läsningen, förse dem med nya böcker. För läsningen är viktig. Den är grunden till allt! Eller som Johan säger: ”En läsande befolkning blir en klokare befolkning. En mer nyfiken, intresserad, empatisk befolkning.”

Så fira med högläsning i dag och gör det till en vana!
Och har du tips på bra högläsning så dela gärna med dig.

Här är Bokjuryns vinnarlista, för intresserade: http://www.barnensbibliotek.se/Bokjuryn/Vinnare2011/tabid/1100/Default.aspx

//Jeanna

 

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen. Bokmärk permalänken.