För alla ROBOTLOVERS!

Jag blev robotlover när jag var femton och såg Blade Runner. Kunde se filmen och om igen. Den vackra Rachael med sina ”minnen”, Pris och de andra replikanterna. Och så Roy – scenen när han sitter på taket i regnet och Hamletfilosoferar kring livet och existensen. Repeat. Repeat. Repeat.

Under våren visades dramaserien Äkta människor i svt och en stor publik engagerade sig i de så kallade hubotarnas öde – människolika robotar som liksom replikanterna i Blade Runner problematiserar frågan kring vad ”en äkta människa” egentligen är.
I Peter Ekbergs kommande bok, Tänk Robot!, är hubotarna i Äkta människor och  androiderna i Ridley Scotts mörka framtidsskildring, inte så långt borta.

Hur ställer du dig till en eventuell framtida robotinvasion, Peter?
Det finns framtidsforskare som tror att robotindustrin kommer att bli lika stor som bilindustrin, så vi kommer antagligen att bli invaderade av robotar: robotleksaker, robotlärare, robotar som sjukvårdspersonal, robotar som utför farliga arbeten och rymdrobotar.
Våra ”intelligenta bilar” och datasystem som hittar mönster i börsens upp-och nedgång är bara en början. Men om robotarna skulle bli hyperintelligenta och ta över världen är jag mer tveksam till.

Du har gett ut böcker om filosofer och rymdvarelser – nu ger du dig på robotarna. Varför är de intressanta?
Robotar är intressanta eftersom vi alla är intresserade av människor. En väg till att förstå mänskligt tänkande och hur exempelvis fantasi och minne fungerar, är att försöka skapa tänkande i en dator eller robot. Artificiell intelligens är ju inte bara science-fiction, utan i högsta grad ett aktivt forskningsfält, med maskiner som kan slå de bästa mänskliga schackspelarna och humanoider som kan gå, så i boken försöker jag reda ut var vi står idag.

 Vilken är din favoritrobot?
Jag måste nog säga R2D2 i Star Wars. R2 kan uttrycka så mycket känslor och tankar bara genom sina blippanden. Det är roligt och ger ett annat perspektiv än att tillexempel bevisa sin intelligens genom det talade språket. Sedan är R2 designmässigt underbar också, som en rullande soptunna.

Tänk Robot! utkommer i september. Robotillustrationerna är gjorda av Anders Nyberg.

//Jeanna

 

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen. Bokmärk permalänken.