Bland skogsrån och mylingar – Philip Pullman fick skräckdrottningen att skriva om svensk folktro

Rys och mys med en magisk spänningsroman: Amanda Hellbergs Jag väntar under mossan har precis kommit ut. Vi har frågat henne hur boken blev till!

Hallå, Amanda Hellberg! Hur kom det sig att du skrev just den här berättelsen?

Jag fick en puff av en brittisk fantasy-författare som också bor i Oxford, Philip Pullman. När han fick veta att jag är intresserad av skandinavisk folktro uppmuntrade han mig att skriva en ungdomsbok om det. Och efter tre spänningsromaner var det härligt att fokusera på en ung läsare. Och jättehäftigt att få göra kapitelillustrationerna – en barndomsdröm som blev sann!

Tilda är ju svensk och engelsk och bor i England men har rötter i Sverige, många har ju bakgrund i andra länder än Sverige… Igenkänning?

Ja! Tilda är en engelsk flicka med en svensk mamma, som min egen dotter, fast äldre förstås. Tilda vet inte mycket om sina rötter från början, men under en förtrollad sommar i sin morfars stuga i de svenska skogarna konfronteras hon med gamla hemligheter, skräckfyllda äventyr och många av våra sagolika nordiska oknytt. Tilda hittar sin identitet och styrka, och det förändrar hennes liv.

Hur hann och orkade du det med nyfödd och storebror och andra bokprojekt?

Det mesta skrev jag faktiskt innan jag hade en nyfödd. Däremot redigerade jag en hel del efteråt, parallellt med att jag redigerade min senaste vuxenroman Tistelblomman. Det gick på något vis, min tjej sov ganska bra på dagarna och tvååringen gick på förskola. Det var riktigt skönt att inte ”bara” vara nybliven tvåbarnsmamma, utan att ha den där effektiva författarbubblan att fly in i. Men det är klart, jag jobbade en del på helgerna också, och såg kanske inte tvååringen så mycket som jag skulle ha önskat under den perioden. Det som var positivt var att han kom väldigt nära sin pappa.

Blev du rädd när du skrev?

Inte skräckslagen, men jag blev förtrollad på något sätt, och ibland oerhört rörd. Det var en makalös skrivprocess, jag har aldrig varit med om något liknande. Ibland var det som om någon annan satt och skrev, jag bara åkte med. Min man Emmet tyckte dock att vissa teman i berättelsen var så fruktansvärt obehagliga att han ville att jag skulle tänka om. Men det handlar ju lite om hur man beskriver något svårt också. Sedan blev han väldigt involverad för han har egentligen mer kunskap om fantasy än jag. Det blev nästan som ett familjeprojekt.

Tycker du att det är skillnad på ung vuxen- och vuxenskönlitteratur?

Ja. Och nej. ”Att skriva för unga är ungefär som att skriva för vuxna, man måste bara skriva ännu bättre”, var det någon som sa. Det gillar jag. Sedan är det ju dramaturgiskt tacksamt att skriva om en tonårig huvudperson som får uppleva mycket för första gången och hitta fotfästet i en ny värld; vuxenvärlden. Det blir starka, härliga känslor och en ytterligare dimension.

Vad du håller på med nu?

Umm… Diverse projekt! I vanlig ordning. Vissa kanske går hela vägen till utgivning, andra får vi se. I höst kommer jag till Bok & Biblioteksmässan i egenskap av både vuxen- och ungdomsförfattare, ser fram jättemycket mot det.  Sedan kommer det en ny bok i höst, en skräckantologi som heter De odöda där jag medverkar. Och till jul är det tänkt att jag ska vara färdig med första utkastet till min nya vuxenroman. Men jag har absolut fått blodad tand och vill skriva mer för unga läsare!

Hur blir sommaren?

Förhoppningsvis lagom ljummen, med mycket läsning, skrivprojekt och familjemys.

 

Och visst verkar det som om sommaren redan börjat? Skaffa boken och släng dig i närmaste hängmatta! /Marcus och Karin, redaktörer

 

 

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen och märktes . Bokmärk permalänken.