En riktig sommarlovsbok

Skolavslutningsdagar och snart snart sommarlov! Nu tar jag fram Heddas bok av Lin Hallberg och med genomgående fyrfärgsillustrationer av Maria Sandberg. Så fin att det inte är klokt! En riktig sommarlovsbok för tillsammansläsning i hammoken, i tältet och alla de ljusa kvällarna. Heddas bok blir presenten till min sommarlovstjej idag. Lin berättar mer om bokens innehåll:

Hallå Lin Hallberg!

 

 

 

 

Vad var upprinnelsen till Heddas bok? Jag ville skriva en bok om livet och döden. En bok om det ljusa i livet, att som barn bli tagen på allvar och åka på sjubesök med mormor som är veterinär. Det fantastiska i att kunna rädda en skadad trast och att dela säng med en älskad hund, men också en ”gråta ut”-bok som förhoppningsvis skulle göra det obegripliga begripligt också för att litet barn. 

Vem är Hedda?                                                                                                              Hedda är en liten flicka som älskar att vara med sin mormor och djuren på hennes gård. Där finns både de levande, påtagligt existerande djuren, men också de djur som mormor hade innan Hedda föddes. Den fantastiska hästen Saga och den mest underbara av underbara hundar, Chippen. Deras närvaro på gården är lika påtaglig som de levande djurens. För Hedda vävs allt samman. Fantasin och verkligheten leker hand i hand. 

Vad är det för slags bok? Vem ska läsa den?                                                               Jag vill att alla ska läsa Heddas bok. Den har något viktigt att säga till barnet i oss, till den vuxne som vill ge ett barn hopp och förtröstan, till den som vill ha hjälp med att prata kring de svåra frågorna i livet. Heddas bok erbjuder en fast grund att stå på. En plats man kan se ut från och säga, jag förstår, allt föds och allt dör. Det är så som livet är. Heddas mormor är en ”stor” människa. Hon vet att hon själv snart är borta och hon ser sommaren med Hedda som en chans att på tusen olika sätt få säga ”jag kommer alltid att vara med dig, vad som än händer, glöm inte det.”

 /Lisa

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen. Bokmärk permalänken.