Skräckmästaren John Ajvide Lindqvist skriver för barn

John Ajvide Lindqvist har skrivit sin första bok för unga läsare, ”Sulky och Bebbe regerar okej”, illustrerad av Mia Ajvide. Vi ställde några frågor till paret:

Hur kommer det sig att du har skrivit en barnbok, John?
­­ – När min son var sex år låg vi och fantiserade fram knasiga boktitlar. En av dessa var ”Sulky och Bebbe möter Gubben med huvudet under armen”. Under skrivandet av min bok ”Människohamn” några år senare började jag dagarna med att hitta på ytterligare berättelser om Sulky och Bebbe. Senare gjorde Mia bilder till dem.

Vilka är Sulky och Bebbe?
– Två ettåringar med blöja. En tjock och en smal. En vild och en försiktig. En eftertänksam och en impulsiv. Egentligen ett klassiskt komikerpar.

Hur är det att se Sulky och Bebbe i bild?
– Efter att Mia hittat på hur de ser ut kan jag inte tänka på dem utan att se dem just så. Bilderna fungerar på samma milt surrealistiska vis som texten och jag är glad över dem. Mias bilder tillför dessutom berättelsen ett annat slags värme.

Man kan ana en viss samhällskritik i texten. Stämmer det?
– Kan knappast bli annat när två intelligenta och verbala bebisar knallar iväg och tittar på hur det ser ut i världen.

Vad hoppas du att dina läsare tar med sig?
– Att ha varit med om något kul och lite omtumlande. Och kanske att om man känner sig konstig, ledsen och inte passar in någonstans, att det kan finnas en ö där man får vara, att den kan vara i fantasin eller verklig. Fantastiskt verklig eller verkligt fantastisk. 

Mia, hur har det varit att illustrera Johns text?
Kul. Det händer så mycket i varje kapitel att det bara var att välja och vraka bland påhitten. Vem vill inte måla en ledsen bomb eller en gubbe med huvudet under armen? För att inte tala om sneda fåglar!

Boken utkommer i september 2012.

Här kan ni se paret Ajvide och lyssna på när de läser ur ”Sulky och Bebbe regerar okej”: http://www.youtube.com/watch?v=fVVADH_UE_o

Detta inlägg publicerades i Bonnier Carlsen. Bokmärk permalänken.