Bakom kulisserna, del 2 – säljtext, omslag och illustrationer

Janina Kastevik debuterar till våren med boken Slottet av is. Här berättar hon om arbetet bakom kulisserna med sitt manus – hur filen i datorn blir en riktig bok!
Det första inlägget publicerades den 8 okt och beskrev redigeringsprocessen, nu ska boken få ett omslag och illustreras.

Bland det häftigaste med att skriva barnböcker tycker jag är att man får sin text illustrerad. Illustratören visar ju dig hur din text har uppfattats av honom eller henne. Du får alltså rent fysiskt ta del av vilka bilder som din text har skapat i huvudet på en annan människa.

Jag fick förslag på tre illustratörer av min förläggare Karin. Hon frågade vilken jag tyckte bäst om, och så valde vi att fråga den personen först. Illustratören fick läsa igenom mitt manus och fundera igenom om hon ville ta sig an min text. Och det ville hon! Jag är så fantastiskt glad och stolt över att det är den finfina illustratören Jonna Björnstjerna som illustrerar Slottet av is. För mig var det kärlek vid första ögonkastet när jag såg hennes bilder.

Jonna gjorde en kapitelplanering där hon beskrev vilka scener ur berättelsen hon hade tänkt sig att illustrera. Den fick sedan jag, förläggaren och redaktören komma med synpunkter på. Sedan gjorde Jonna skisser med förslag på hur huvudpersonerna kunde se ut och vi bollade dem fram och tillbaka mellan oss.

Under processen med illustrationerna har jag känt mig delaktig och det har varit väldigt roligt. Jonna och jag har skypat, träffats och mejlat och hon har bett mig om kommentarer hela tiden. För mig har det varit självklart att Jonna står för det konstnärliga, där är ju hon proffset och inte jag.
Min roll tycker jag har varit att försöka hjälpa Jonna med att se till att text och bild hänger ihop. Att vi inte har missat någon detalj i bilderna, exempelvis karaktärernas kläder, som sedan skiljer sig åt från hur jag beskrivit detta i texten.

Jonna gjorde två omslagsförslag som jag, redaktören Jeanna och förläggaren Karin valde mellan. Omslagsbilden fick också bli styrande för valet av titel. Efter visst spånande och efter att ha sett Jonnas omslagsbild kom vi gemensamt fram till Slottet av is.

Min redaktör Jeanna skrev förslag på säljtext till Slottet av is. Den texten kommer att synas i kataloger och på nätbokhandlar. Nu blev det lite ombytta roller, för nu var det jag som skulle komma med synpunkter på min redaktörs text. Efter ett par vändor via mejl var också den texten färdig.

Medan Jonna har jobbat på med illustrationerna under hösten har jag fått ägna mig åt de riktigt lyxiga delarna av arbetet bakom kulisserna. Som att bli fotograferad och skriva mitt debutantporträtt, till exempel. Vad jag har drömt om att få skriva ett debutantporträtt till Svensk Bokhandels katalog!

Arbetet med boken fortsätter under hösten och i vinter skickas boken till tryck. Hur det kommer att kännas när jag håller den färdiga boken i handen vet jag ännu inget om. Jag kan bara fantisera.

Men jag räknar med att det kommer att vara svindlande lyckligt och magiskt. 

/Janina

Detta inlägg publicerades i Böcker, Bokförlag, Bonnier Carlsen, Författare, Illustratörer och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.