Redaktionens julklappstips: Böcker för barn 0-6 år samt pyssel och fix

Är du ute i sista sekunden för att handla julklappar till barnen? Misströsta icke, här kommer all hjälp du behöver. Under dagen publicerar vi redaktionens bästa boktips för 0-18-åringar, ta med listan till bokhandeln och välj ut det som passar. Eller beställ på nätet senast den 18/12.

Vi börjar med tipsen för de minsta!

För första- och andragångsjulfirarna

9163869551Alla kläder på av Lotta Olsson och Charlotte Ramel

”Först ska första strumpan på.
Andra strumpan: det ska gå.
På med tröjan. Känns den trång?
Ärmen är nog lite lång.”

Titta, peka, läs och rimma tillsammans!

 

 

9163858703Den skimrande barnkammarboken

95 sånger att sjunga för de minsta, en verklig skattkista att ösa ur när du vill sjunga för eller med ditt barn. Rikt illustrerad av kända svenska illustratörer.

 

 

 

9789163870798Jag av Stina Wirsén

En fantastiskt vacker, poetisk och kärleksfull bok till den alldeles nyfödda.

 

 

 

 

 

9789163868252Vira vaknar av Annika Thore och Maria Nilsson Thore

För alla som älskar att leka tittut! Det finns även fler böcker i serien, kika även på Sami somnar, Hille hungrig och Joje hjälper

 

 

 

Till en djurälskande 4-7-åring

9163869942Nyfiken på djur, illustrerad av Marion Billet, Hélène Convert, Julie Mercier, Emmanuel Ristord, översatt av Marie Axelsson

En bok som fungerar både som pekbok för tvååringen och som faktabok för den nyfikne sjuåringen. Läs allt om vad som menas med ett djur, men också mer detaljerade fakta om var våra djur lever, hur de låter, äter och hur de föder sina ungar. Oumbärlig för djurälskaren.

 

 

 

9163870037Jordens tuffaste djur av Jens Hansegård och Anders Nyberg

Möt djurvärldens mest hårdhudade överlevare i en underhållande och lättlästa faktabok om djur som lever på jordens mest extrema platser.

 

 

 

 

9163867303Rita lätt djur av Esbjörn Jorsäter

Det här är inte en bok som man ritar i, utan en bok som på ett enkelt sätt lär ut hur man själv kan rita fina djur! Passar fint för en fem-sex-åring som vill lära sig rita katter, hästar, giraffer, fladdermöss och krokodiler.

 

 

 

 

9163871661Barn passar inte som husdjur av Peter Brown

För barn som bär hem grodor, myror eller andra måste-ha-husdjur. Det här är en rolig bok om Björnflickan Lollo som hittar en söt liten pojke i skogen som hon tar med sig hem. Lollos mamma varnar att ”barn passar inte som husdjur”, men ger efter på ett villkor: att Lollo tar hela ansvaret för honom. Det går fint först, men blir desto jobbigare sedan. Kanske passar barn inte som husdjur ändå?

 

 

För syskon som läser för yngre syskon

9163869543Bilen säger brum av Lotta Olsson och Charlotte Ramel

Rytmen och rimmen i den här boken gör den här boken perfekt och rolig att läsa för ett yngre syskon. En femåring som inte lärt sig läsa lär sig snabbt rimmen utantill!

 

 

 

9163870894När Leo blev uppäten av John Fardell

En vild, knasig och rolig bok om Leo som blir uppäten av en glufsare. Då måste Sara försöka rädda honom! Men att rädda någon från en glufsares mage är inte så lätt – speciellt inte när det finns andra otäcka och konstiga djur som dyker upp för en smaskig måltid …

 

 

 

För bilderboksälskaren

9163872145Bus och Frö på varsin ö av Maria Nilsson Thore

En Augustnominerad bilderbok om Bus och Frö som bor på varsin ö mitt i det stora havet. I sin ensamhet känner de sig små, så en dag börjar Bus och Frö att fundera ut hur de ska överbrygga havet som skiljer dem åt. Men hur gör man egentligen? Och fast det inte blir som de tänkt sig blir det inte så dumt ändå.

 

 

 

9163870029Jag älskar Manne av Pija Lindenbaum

Fin, känslosvallande, Augustnominerad bilderbok om triangeldrama i sandlådan! En bok för de allra yngsta.

 

 

 

9163873052Ingrid och Ivar av Katerina Janouch

Kompisarna Ingrid och Ivar klättrar i träd, spelar skrammelmusik, bygger koja och vattnar i trädgården. Hur fint som helst om att leka tillsammans.

 

 

 

Högläsningstips

9163868806Konstiga djur av Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore

Jättemyrsloken ordnar en tävling om vem som är det konstigaste djuret, vilket han anar kan vara han själv. Men snart visar det sig att en hel del alldeles vanliga djur också kan vara jättekonstiga. Och hur väljer man en vinnare när alla deltagare är helkonstiga?

 

 

 

 

Böcker som är tänkta att läsas själv av nybörjarläsaren passar ofta utmärkt som högläsning för den lite yngre. Prova t ex:

9163847175Vi vill ha disko av Helena Bross, ill. Christel Rönns

Det här är en bok som det är lätt att känna igen sig i för både killar och tjejer, om hur det kan vara att gå på klassdisko för allra första gången och hur läskigt det kan vara att våga dansa med någon speciell. Boken ingår i serien Klass 1B.

 

 

 

 

9163868156Natten då Sigge föddes av Lin Hallberg, ill. Margareta Nordqvist

Det här är den spännande berättelsen om ovädersnatten ute på heden när shettisen Sigge föddes. En härlig bok för alla killar och tjejer som gillar hästar!

 

 

 

 

Något för den händige

9163861577Virka amigurumi av Mia Bengtsson

Vad passar bättre som jullovssysselsättning än att virka? Amigurumi kommer från japanskan och betyder ungefär ”virkat mjukdjur”. I boken finns projekt både för nybörjaren och den vane, virka allt från djur och frukter till fantasifigurer och människor.

 

 

 

 

9163867281LEGO Star Wars bildlexikon med minifigur av Simon Beecroft

För LEGO Star Wars-älskaren är det här en bok att frossa i mellan legobyggarvarven. Läs allt om figurerna, platserna, farkosterna och prylarna. Passar alla åldrar…

Om Ulrika

Jag är en snabbpratande redaktionschef, som inte bara tar hand om personal och rutiner utan också är förläggare för några av våra svenska författare och för den klassiska PIXI-boken. Just nu läser jag helst böcker av John Green.
Detta inlägg publicerades i Bokförlag och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.