Fler julklappstips: böcker för tonåringar och unga vuxna

Jag vet inte vad ni tycker, men årets mysigaste högtid är för mig också årets stressigaste. Om bara några dagar är det julafton och de sista klapparna ska inhandlas (eller första, om man som jag är ute i sista minuten)

Och man ska inte bara hinna handla – man ska gärna lyckas hitta något som verkligen uppskattas av mottagaren, något som visar att man verkligen har tänkt till och lagt ner sig. Det här kan känns extra komplicerat när mottagaren är av arten tonåring. Vad vill de där på-väg-att-bli-vuxna-människorna ha egentligen?

Det är lätt hänt att man faller tillbaka på säkra (läs urtråkiga) kort: strumpor, kalsonger, några hekto té eller en ask Aladdin. Kanske ett avkopplande badskum? Glöm det. Ge bort en berättelse istället.

Här är böckerna du ska köpa till tonåringen!

Till den som älskade Hungerspelen – Delirium!

9789163869778

Delirium: Internationell bestseller, vald till månadens bok på Amazon och framröstad som en av årets bästa böckerna på Goodreads. I första delen av Lauren Olivers dystopi kämpar Lena Haloway för sin frihet i ett samhälle där känslor är förbjudna och regeringen kontrollerar allt. Det här är Hungerspelen möter The Handmaid’s Tale, med en portion George Orwells 1984. För snabbläsaren kommer uppföljaren Pandemonium redan i januari.

Till den som av någon oförklarlig anledning inte läst Hungerspelen – Hungerspelen!

9789163873522

Hungerspelen av Suzanne Collins: Den här boken ska inte behöva någon närmare presentation. Köp den. Läs den. Ge bort den.

Till den som bryr sig om miljöfrågor och älskar London, punk och skruvad humor – Mitt klimatkatastrofala liv!

9789163869600

Mitt klimatkatastrofala liv av Saci Lloyd: Laura Brown skriver dagbok från 2015 års London. Extremt väder är vardagsmat. Den brittiska regeringen har infört ransonering för alla medborgare. Duscha eller ladda mobilen, det är frågan?

Till den som älskar fantasy – Arvtagaren!

9789163869990

Arvtagaren av Christopher Paolini: Sista delen av fyra i serien som började med Eragon. Ett av världens största fantasyepos. Och en av de tjockaste böcker vi någonsin gjort – perfekt när man vill att den aldrig ska ta slut!

Till den som älskar fantasy, har plöjt Harry Potter men är trött på trollkarlar, alver och dvärgar – serien om Percy Jackson!

Percy Jackson av Rick Riordan: Här är serien som har legat över 250 veckor på NY Times bestsellerlista. Action med hjältar, grekiska gudar och mytologiska monster i dagens USA.

Till den som hatar fantasy (och gillar starka unga kvinnor som vågar ta för sig) – Det är jag som är Caroline!

9789163869235

Det är jag som är Caroline av Peter Balach: Hon är snygg, hon är smart, och hon vet om det. En ärlig samtidsroman om sjuttonåriga Caroline och hennes väg in i vuxenlivet. Ännu en gång träffar Barlach oss rakt i hjärtat med en svensk ungdomsskildring.

Till den som har humor och funderar på vad döden gör hela dagarna. Typ.

9789163869754

Du kanske inte vet det men döden spelar faktiskt inte handboll av Linda Belanner och Fredrik Persson: Livet blir inte alltid som man har tänkt sig. Framför allt inte för Mattias, som är 14 år och samarbetar med döden.

Till den som gillar att bli skrämd – Jag väntar under mossan!

9789163869532

Jag väntar under mossan av Amanda Hellberg: När vår egen skräckdrottning tar sig an folktrons väsen blir det rysligt, kusligt och stämningsfullt.

Till den som älskar zombies – Fruktan!

9789163872006

Fruktan av Charlie Higson: Alla över fjorton år drabbas av ett virus som förvandlar dem till levande döda. Alla andra kämpar för sina liv. Gastkramande spänning om överlevnad, vänskap och lojalitet. ”Flugornas herre med zombies”. Våga läs!

Till den som älskade Twilight men är trött på vampyrer – Rubinröd!

9789163869617

Rubinröd av Kerstin Gier: Glöm Bella och Edward. Glöm Romeo och Juliette. Den här internationella bestsellern bjuder på kärlek, äventyr och feel-good genom tid och rum.

Till den som gillar, älskar och inte kan få nog av vampyrer, vampyrer, vampyrer – House of Night, Vampire Academy eller Night World!

978916387082897891638691989789163870804

House of Night av P.C. Cast: Fängslande karaktärer och rafflande intriger i internatmiljö.
Vampire Academy av Richelle Mead: Intriger, action och en episk kärlekshistoria – vad mer kan man önska sig?
Night World av L.J. Smith: Tre fristående böcker i Nattens värld av författaren bakom Vampire Diaries.

Till den som gillar serier, grafiska romaner och manga – Namnsdagsflickan!

9789163869150

Namnsdagsflickan av Kristoffer Leandoer, illustrerad av Åsa Ekström: En av årets mest spännande böcker – en kombination av vardagsrealism och fantasy, och en nypa superhjälteserie.

Till den som tycker att pappersböcker är sååå 2011 – en läsplatta!

letto

Själv föredrar jag att läsa på en riktig läsplatta, men en e-bok funkar ju på en iPad eller annan surfplatta också. För nog verkar det som att e-boken är här för att stanna? De kanske inte är lika roliga att slå in – men tänk så mycket lättare det blir för tomten att dela ut digitala klappar!

Lycka till i julruschen!

Detta inlägg publicerades i Bokförlag, Bonnier Carlsen och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.