Tove Berggren och Lennart Lordi b-loggar vidare

Den är ingen Harry Potter direkt. Men när Lordi skriver om hur han ser på livet, döden, universum och sällsynta giraffshorts handlar det ofta om hur magiskt det kan vara att se på den mest vardagliga händelse från ett annorlunda perspektiv. Förra året debuterade Tove Berggrens med Lennart Lordis loggbok – Utsikt från livets planet. Just nu håller hon på att gå igenom den sista versionen av Lennart Lordis andra loggbok – Nödsignal från horisonten. Men eftersom Tove skriver på så många andra håll – på Lennart Lordis blogg och sin egen blogg, samtidigt som hon just nu gästbloggar på Barnboksnätet – så tyckte jag att det passade bra att ställa några frågor om allt detta skrivande.

9789163874390


Hej Tove! Hur går det med Nödsignal från horisonten?
Hej! Det går bra, eller mer än bra faktiskt. Jag har precis gjort de sista redigeringarna. Tror jag! I det hela taget har det känts lättare att skriva den andra loggboken. Tror det har att göra med att jag hittat formen nu och att karaktärerna och berättelsen har blivit tydligare för mig. Mycket tack vare dina läsningar och vår dialog kring texten. Min tolvåriga son som är ett viktigt bollplank läste ju första loggboken och sa: ”Ja, det är ju inte Harry Potter direkt… men den är bra på sitt eget sätt.” När han hade läst Nödsignal från horisonten sa han: ”Asbra, mamma! Bättre än den första!”

9789163871504-1

Så vad är grejen med allt detta bloggande? Hinner du skriva böcker också?
Det är rätt lustigt faktiskt… bloggvärlden var närmast ett okänt och lite skrämmande begrepp för mig fram till förra hösten. Mitt första inlägg i livet var på Debutantbloggen två veckor innan bokutgivningen. Så att börja blogga fiktivt som Lordi var jättebra för mig. Att kunna gömma mig lite bakom min karaktär och att få leka mig fram – speciellt som Lordis blogg ju inte är en ”riktig” blogg, utan en b-logg. Det var också det som gjorde att jag plötsligt kände att jag både vågade och ville blogga som Tove. Och då blev det Tankar under Tallen. Så Lordi samlar sina tankar i en loggbok och jag samlar mina under Tallen! Men den här veckan har jag också äran att få gästblogga på Barnboksnätet, ett fantastiskt nätverk för västsvenska barnboksförfattare och illustratörer. Jag har väntat i många år på att få lov att vara med där. Och nu får jag det! 🙂

lordibloggbanner_ny

Du bloggar ju både som dig själv och som Lordi, händer det att du blir … förvirrad?
Nej, tvärtom. Hans funderingar, sätt att tänka och känna och se på världen ligger väldigt nära mig, trots att det var galet länge sen jag gick på mellanstadiet. Det finns mycket Lordi i mig, helt enkelt. Och att blogga ur två olika perspektiv är jättespännande och ger energi och bränsle till både kreativitet och skrivarprocess. Det känns också viktigt att fortsätta behålla barnperspektivet, och det kan jag ju göra när jag bloggar som Lordi. Sen hoppas jag förstås att bloggarna ska komplettera och ha hjälp av varandra.

Som jag minns det sa du förra året att du hade noll koll på tekniken, hur står det till på den fronten idag?
Ha, ha! Jag är rätt förundrad själv faktiskt…att jag lyckas lägga in bilder och länka och så. Men det är nog för att jag tycker det är så otroligt roligt att blogga. Och då måste jag ju se till att lära mig.

Så du har alltså inte fortfarande en mobil från stenåldern?
Jo… en hederlig gammal Samsung modell stenåldern, ungefär. Mina barn börjar tycka att jag är pinsam och säger att folk tittar konstigt på mig när jag tar fram den. Men jag får allergi av instruktionsböcker och jag tuggar nästan fradga av frustration när jag tvingas läsa såna. Och det tvingas jag göra om jag skaffar ny mobil…

Skärmavbild 2013-01-08 kl. 15.51.39(Om du undrar vad den här valhajen gör i rymden får du snällt vänta till mars när Nödsignal från horisonten kommer ut.)

 

 

Detta inlägg publicerades i Böcker, Författare, Illustratörer och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.