John Green – nu på ren svenska!

Förr eller senare exploderar jag är den svenska titeln på John Greens hyllade The fault in our stars, som utsågs till årets bästa bok (alla kategorier) av Time Magazine och som sålt i nästan en miljon exemplar i USA. Den är alltså riktigt awesome. Här kommer några frågor till bokens förläggare, Karin Lemon.

Men först av allt, missa inte John Greens oerhört exklusiva specialhälsning till alla sina svenska fans!

Skärmavbild 2013-01-18 kl. 15.45.53

 

Hallå där, vem är John Green egentligen?
Han är en av USA:s största författare. Alla hans böcker, både de som han skrivit själv och tillsammans med andra, har varit stora succéer i USA, moderna klassiker. Men med Förr eller senare exploderar jag tar han sitt författarskap till en ny nivå. Hörde just från en kollega att i hennes dotters klass är John Green redan stor, de karvar in citat från böckerna i bänkarna. Förstörelse av skolmaterial ska väl inte uppmuntras, men … 

Vad handlar Förr eller senare exploderar jag om?
Tonåringar, föräldrar, knäppa författare som inte avslutar sina böcker ordentligt, att inte förvänta sig några glada överraskningar mer, att skratta och bli kär fast man inte vet om man lever två månader eller två år till. Den liknar inget annat jag läst, efter att ha läst två sidor var jag helt knockad av John Greens språk, skärpa och humor. 

Hur gick det till när boken antogs?
Inga utländska förlag fick läsa manus innan den var publicerad i USA, vi fick läsa samma dag som boken publicerades. Jag visste ju att John var en bra författare och redan en liten bit in i boken visste jag att det här var enastående. Det krävdes inte mycket förläggarkunskap för att se det. Det motstånd den möjligen mött på vägen beror på att man berättar att den handlar om ungdomar med cancer och då finns det människor som direkt säger ”nej tack”. Men det här är inte en sjukdomsbok. Man kan gråta på olika sätt. Här får man både skratta rakt ut och gråta, ofta samtidigt. Och när man läst klart är man lite ledsen, men mest euforiskt lycklig över att ha fått ta del av en sån här berättelse. 

John Green gillar verkligen omslaget, vem har gjort det?
Det svenska omslaget är formgivet av Sofia Scheutz. John Green har hyllat det sen sommaren 2012 – han tycker att det är det bästa av alla utgåvorna, vilket är riktigt kul!

9789163873669

Hur funkade det med översättningen av boken? Varför valde ni Ylva Stålmarck som översättare?
Vi har jobbat med Ylva förut, och varit jättenöjda med hennes översättningar. Hon har en väldigt bra känsla för nutida ungdomsspråk. Hon har tidigare översatt författare som varit väldigt noga med sitt språk, som Sonya Sones, som skriver prosalyrik för tonåringar med smart, varierat och humoristiskt språk. Vi trodde helt enkelt att hon skulle klara att översätta John Greens berömda smarthet (han är så witty) och humor på ett bra sätt – och det gjorde hon så klart! Ylva själv säger så här: ” Det var verkligen speciellt att översätta den här boken, lätt och svårt, omöjligt och jätteroligt.”

Varför ändrade ni titeln från The Fault in Our Stars till Förr eller senare exploderar jag?
”The Fault in Our Stars” är ett citat från Shakespeares pjäs Julius Caesar (“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”) som ändrats en aning. Kanske är det bara jag, men den direkta översättning säger inte så mycket om den passion och som finns i texten tycker jag. Citatet är inte heller särskilt känt i Sverige (inte som ”Även du, min Brutus”). Därför valde vi ett citat från Hazel, en av huvudpersonerna. Hon berättar för sin mamma att hon inte vill ha nya vänner, vänner som kommer att drabbas, sörja, när hon dör: ”Jag är en granat och förr eller senare kommer jag att explodera och jag skulle vilja minimera antalet skadade, okej?”

För alla oinvigda, vad är DFTBA?
”DFTBA” – Don’t Forget to Be Awesome – är ett uttryck som myntats av John och hans bror Hank i deras omåttligt populära vlog [som setts omkring 270 miljoner gånger, reds anm]. ”DFTBA” har blivit något av en hemlig hälsning för ”de som vet” vad det handlar om.

Till sist: varför ska man läsa den här boken?
Förr eller senare exploderar jag är verkligen en märkvärdig och viktig berättelse. En förkrossande vacker, sorglig, rolig, isande, gripande historia om livet och döden på ett särdeles osentimentalt vis. Man ska läsa den för att det är en upplevelse utöver det mesta du har läst! Är du en sån som vill gå din egen väg och inte vill gilla det som andra gillar? Strunta i det! Det är okej den här gången!

 

Detta inlägg publicerades i Böcker, Författare och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.