Men baksidan då?

På manusmötet sa en kollega att hon undrade varför inte internetbokhandeln gjorde som alla andra butiker på nätet: visade HELA produkten! Väskan som går att snurra åt alla håll på skärmen får vi ju veta ALLT om, medan boken – som är tänkt att locka via fram, rygg och bak, får vi bara se EN sida av. Och i fysiska bokhandlar och på bibliotek är det oftast bara ryggen vi ser.

Hur tittar vi på en bok?

Det vanliga är väl att man lockas av en framsidesbild, kanske en bild i kombination med en intressant titel. När man sedan vänder på boken så är det för att man vill veta mer och förhoppningen – från vår sida, som gör böckerna – är att baksidan på något sätt hänger ihop med framsidan: kompletterar eller kommenterar den. Så att man därefter bara måste slå upp den första sidan i boken och läsa de första raderna. Jag kollade runt i våra hyllor och hittade några böcker som jag tyckte ”jobbade” på detta sätt och som definitivt förtjänade att snurra likt väskan på våra skärmar.
Först framsidorna:

IMAG0220-1

”Jag” av Stina Wirsén, ”Nödsignal från horisonten” av Tove Berggren, ”Förr eller senare exploderar jag” av John Green

Och så vänder vi på böckerna:

IMAG0221-1Det kan också finnas böcker vars baksida säger precis allt och varken behöver framsida eller rygg:

IMAG0228

”Anarchy in the UKR” av Serhij Zjadan

Alltså, avslutningsvis: Fram för baksidan!

Detta inlägg publicerades i Bokförlag och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Men baksidan då?

 1. Tove Berggren skriver:

  Hej Jeanna! Vad glad jag blev när jag läste ditt inlägg om baksidor! Kolla vad jag skrev om detsamma på http://www.tankarundertallen.com/2013/02/andras-baksidor-och-min.html
  Många hälsningar från Tove Berggren:)

  • jeannaeklund skriver:

   Hej Tove, ja, vad roligt – vi verkar vara inne på precis samma tankegångar! Och baksidan på din bok är ju hur fin som helst! Jeanna

 2. Elins kammare skriver:

  Härlig jämförelse med väskor! Det får en att tänka till på hur man ser på böcker. Själv är jag inget stort fan av internetbokhandlar, just eftersom man inte får se hela boken. Jag älskar att gå i bokaffärer och plocka upp en bok i handen, känna hur den tynger, dra fingrarna över omslaget, bläddra i sidorna och lukta lite försiktigt innan jag bestämmer mig för om den blir det nya tillskottet i bokhyllan.

  • jeannaeklund skriver:

   Hej Elin! Håller helt med dig, inte minst doften är viktig – nu gav du mig en idé till ett nytt inlägg, tack!

Kommentarer är stängda.