Ninja Timmy

bild air balloon

Vi är så stolta att vi nästan spricker över Henrik Tamm och hans debutbok Ninja Timmy och de stulna skratten, som han både skrivit och illustrerat. Ett spännande, fartfyllt, fnissigt och alldeles magiskt äventyr om katten Timmy och hans gäng i staden Elyzandrium, med filmiska, makalöst vackra illustrationer.

Henrik Tamm är något så ovanligt som en svensk filmdesigner i Hollywood. Han har gjort storstilad karriär i filmens huvudstad, men på ett lågmält sätt. Det är inte hans namn som toppar filmaffischerna, snarare svischar det förbi i eftertexterna, när man är på väg ut ur biosalongerna. Men utan Henrik Tamm hade filmer som Shrek eller Narnia inte sett ut som de gör. Henrik är nämligen konceptdesigner. Han är ”regissörens öga” – den som målar upp filmens värld innan den blir till på vita duken.

Henrik hamnade på Dreamworks när bolaget var nystartat i Los Angeles. Han skulle hjälpa till under fem veckor med ett projekt, som skulle handla om en konstig grön figur och en åsna som räddar en prinsessa. Filmen visade sig vara Shrek, och fem veckors projekt belv till nästan nio år på Dreamworks!

Vad är likheterna mellan det du gör som konceptdesigner och som författare?
–Man tänker nog mycket på samma sätt. Med konceptdesign så berättar man i bild, skapar en stämning för bildspråket i filmen. Ens jobb är att inspirera. Det hela handlar ju om fantasi, att skapa roliga men samtidigt trovärdiga världar och karaktärer. Steget till att berätta i ord är inte särskilt långt.

Vad har varit det roligaste i din karriär?
–Det är svårt att välja bland alla projekt, men jag måste nog säga arbetet med den första Narniafilmen. Jag var med hela vägen, ifrån tiden då jag skissade på bilder för att sälja in projektet hos finansiärer, genom hela förproduktionen i Los Angeles och inspelningen i Nya Zeeland, till efterarbetet med de visuella effekterna. Det var väldigt roligt att se allting ta form. En skiss blev (med hjälp av många andra) plötsligt ett filmset befolkat av skådespelare i kostym och hundratals filmarbetare som stod på plats för att ge denna berättelse liv. När jag äntligen avslutade mitt engagemang var det bara klipparen, förutom regissören själv, som varit med längre än jag.

Boken utkommer den 25 mars, och nu är Henrik i Stockholm. Han kommer att synas i lite olika medier de närmaste veckorna, och är ni i Stockholm – passa på att gå till Science Fiction-bokhandeln den 30 mars kl 14.00 då han berättar om sin bok och sitt arbete i Hollywood. Även den 5 april finns chansen att träffa honom, då han är på Kulturhuset i Stockholm och pratar kl 14.30.

Och missa inte boken, för allt i världen! Den är magisk!

//Tove

 

Detta inlägg publicerades i Bokförlag och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ninja Timmy

  1. Elins kammare skriver:

    Låter otroligt spännande! Och vilken karriär! Den boken ska jag hålla utkik efter.

  2. Pingback:   Ninja Timmy | Barnboksprat

Kommentarer är stängda.