Sista inlägget från Moa Herngren

homecoming queen

Att skriva Homecoming Queen har varit väldigt lustfyllt och roligt och kanske också ett sätt att bearbeta något som jag lämnade bakom mig för länge sedan. Det har varit lite som att sätta sig i en tidsmaskin och åka tillbaka till den sextonåring jag en gång var. Jag har fått gräva i gamla minnen, försöka komma ihåg hur det kändes, doftade och såg ut och låta upplevelser av olika slag smälta samman med en helt ny historia och en helt ny berättelse. Det har varit en kravlös resa där jag har följt med huvudkaraktären My på alla hennes äventyr och både skrattat och gråtit med henne. Precis som jag själv har hon fått gå igenom ganska tuffa saker.

Häromdagen fick jag frågan från en journalist om jag ångrar mitt år som utbytesstudent. Ibland har jag tvekat och känt att priset kanske var för högt men på senare tid har jag blivit alltmer övertygad om att det var värt det och att jag inte hade blivit den person jag är idag utan mina erfarenheter som utbytesstudent.

Mötet med den amerikanska mellanvästern skakade mig i grunden. Allt jag tidigare känt till och allt jag växt upp med ställdes på ända. Jag mötte människor som jag tyckte om men som hade totalt andra värderingar. En värld som för mig tidigare hade varit uppdelad i gott och ont, svart och vitt, blev plötsligt otydlig och det var väldigt förvirrande. Här fanns människor som inte bara trodde på gud utan också på djävulen. Hur skulle jag förhålla mig till det? Här fanns människor som jag tyckte om och som var trevliga men som visade sig vara rasister. Hur gick det ihop? Och vem var jag mitt i allt det här?

Moa Herngren

Tack Moa för att du har skrivit här hos oss.
Ni missar väl inte att läsa mer i hennes bok, Homecoming Queen!
Och läs Moas vanliga blogg här!

 

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.