Författaren Janina Kastevik bloggar vidare: ”Det är inte alltid så lätt att vara förälder. Men det struntar jag i.”

I går skrev jag om ett speciellt barndomsminne av en hissknapp som inspirerade mig att skriva min debutbok Slottet av is.

Jag har märkt att jag ofta gör så: utgår från ett barndomsminne och bygger en berättelse kring det. Det är ett knep jag har för att hitta barnperspektivet när jag skriver. Hur luktade det hos min mormor? Hur kändes det att gå ner i källaren hemma hos henne? Barndomsminnena får mig att se saker som mitt vuxna jag skulle gå förbi. För det är viktigt, tycker jag. Att känslor, tankar och sinnesintryck är beskrivna från ett barns perspektiv i en barnbok och att den handlar om saker som barn kan relatera till.

En annan del av barnperspektivet är lojaliteten med barnet i berättelsen. Författaren ska stå på barnets sida och det får inte finnas några vuxna pekpinnar i texten. Jag minns nämligen tydligt hur det kändes när jag var barn och författaren nästlade sig in i berättelsen och försökte uppfostra mig. Jag kunde inte sätta ord på det då, inte på det sätt jag kan nu, men jag märkte alltid när det hände och jag kände mig högst förnärmad.

Ibland måste jag verkligen påminna mig själv om det här. För jag är ju mamma själv och vet hur svårt det kan vara att vara förälder. Och det händer att jag vill gå in och försvara en förälder i berättelsen; en vuxen som kanske är tanklös, stressad eller olycklig. Men se, det får jag inte! För i mina berättelser ska historierna berättas från barnets perspektiv, inte från föräldrarnas.

Janina Kastevik

Hela veckan gästas vår blogg av författardebutanten Janina Kastevik – aktuell med den spännande fantasisagan ”Slottet av is”.

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Författaren Janina Kastevik bloggar vidare: ”Det är inte alltid så lätt att vara förälder. Men det struntar jag i.”

  1. Pingback: ”Men vaddå, ska folk alltså läsa boken? Och tycka saker om den?” – Janina Kastevik skriver om läsarreaktioner | Bonnier Carlsens blogg

Kommentarer är stängda.