”En alldeles särskild läsarreaktion” – Janina Kastevik om samarbetet med Jonna Björnstjerna

Hela den här veckan gästbloggar författaren Janina Kastevik – aktuell med sin debut ”Slottet av is”. Missa inte hennes sista inlägg imorgon!

Illustration av Jonna Björnstjerna

Illustration av Jonna Björnstjerna

I går skrev jag om läsarreaktioner på Slottet av is och hur spännande det är att få ta del av dem. I dag tänkte jag berätta om en väldigt speciell läsarreaktion: Jonna Björnstjernas. Jonna har nämligen gjort illustrationer och omslag till Slottet av is. Jonna har med andra ord tecknat sin läsupplevelse, så att jag, rent fysiskt, har fått ta del av den. Hur har hon tänkt sig huvudpersonerna Minna och Lo? Cirkusfolket, isslottet eller den snälla mormodern som finns med i berättelsen? Att få se vilka bilder min text har skapat i Jonnas medvetande, det var en väldigt speciell känsla.

Hur har vi jobbat med illustrationerna då? Jo, Jonna gjorde först skisser av Minna och Lo som hon visade för mig, förläggaren och redaktören. Hon hade gjort massor av olika varianter som vi diskuterade. Nja, lite smalare, lite längre, inte sådana ögon tyckte vi. Och till slut tog Minna och Lo form.

Efter det gjorde Jonna en kapitelplanering där hon skissade vilka scener hon hade tänkt illustrera från varje kapitel. Tanken var att bilderna skulle visa nyckelscener från berättelsen, och att bilderna tillsammans skulle kunna gestalta historien nästan på egen hand. De färdiga illustrationerna skickades sedan till mig och till förlaget under hand.

Det har varit en rolig process där jag känt mig väldigt delaktig. Och jag är full av beundran inför Jonnas kreativitet och skicklighet som illustratör.

Janina Kastevik

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.