Nya inlägg från gästbloggarna Linda Belanner och Fredrik Persson: ”Vad inspirerar oss?”

Författarduon Linda Belanner och Fredrik Persson bloggar vidare. Idag skriver de om inspiration. Missa inte deras nya bok ”Och bingo är bara för de förlorade”! 

Inspiration
Många undrar varifrån jag får alla idéer till mina historier. Frågan blir särskilt vanlig när de som frågar är arbetskamrater på advokatbyrån eller andra jurister. När jag säger att jag är författare på ”fritiden” tror de flesta att jag skriver om juridik, eller kanske deckare. När jag säger att jag skriver ungdomsböcker, och fantasy dessutom, så blir de som inte känner mig så bra ofta förvånade.

Men varifrån kommer idéerna då? Någonstans tror jag att jag helt enkelt inte slutade fantisera, fastän jag blev äldre och klev in i en ultravuxen kostymvärld. Mycket bara kommer, även om jag ibland kan se samband om varför.

Jag inspireras av väldigt många olika saker. Småsaker, ibland. Som en byggnad eller någon jag möter på stan. Jag kan knappt skriva utan musik, så det är viktigt. Andra stora inspirationskällor är såklart böcker och filmer. Jag fascineras av gråzoner, av tveeggade beslut och frågor som inte har ett givet svar. Det är något oerhört spännande med karaktärer och situationer som inte är vad de ser ut att vara.

Göran är en sådan. Han har en klar och tydlig roll i våra böcker, att vara Döden. Liemannen. Men när Göran blir Mattias enda riktiga vän ställs bilden av Göran som grym och kall på ända.

Fredrik Persson

"Och bingo är bara för de förlorade" av Linda Belanner och Fredrik Persson

”Och bingo är bara för de förlorade” av Linda Belanner och Fredrik Persson

Inspiration
Det är jättesvårt att säga vad som inspirerar mig. Jag tror tyvärr att jag har en massa rädslor som på nåt sätt inspirerar mig.  Jag kan gå omkring och förutse att det ska hända en massa otäcka saker. Jag är lätt neurotisk. Och i det där hemska förutseendet så finns de där historierna.

Som tur är så har inte rädslorna hindrat mig från att göra saker. Snarare driver de på mig, för jag är såklart dessutom rädd  för att rädslorna skulle styra mig, eller begränsa mig. Är ni med? Jag är rädd för att dö (Mattias), jag är rädd för att bli gammal och ensam (Aina), jag är rädd för bilolyckor (Hasselhed), jag är rädd för alkohol (Lovisa). Ja ni ser…

Linda Belanner

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.