”Jag kan flyga – jag är inte rädd” – författaren Tove Berggren gästbloggar inför sitt invigningstal på bokmässan Ung Berättare Västra Hisingen idag!

Den här veckan gästbloggar Tove Berggren hos oss! Hon debuterade 2012 med ”Lennart Lordis Loggbok – Utsikt från livets planet”. I mars i år kom Lordis andra loggbok ”Nödsignal från horisonten”. Tove är också utbildad skrivpedagog och att inspirera andra till att skriva är något hon brinner särskilt för. Just det ska hon göra idag – på den stora bokmässan Ung Berättare Västra Hisingen!

Jag kan flyga – jag är inte rädd
När jag skriver det här inlägget är det fredag eftermiddag den tredje maj och jag väntar på ett samtal från Per som är projektledare för Bokmässan ”Ung Berättare Västra Hisingen” – ett jätteevent där 1250 grundskoleelever från sex olika skolor på Västra Hisingen i Göteborg ska ställa ut böckerna de själva har skrivit.

Jag antar att hans huvud är minst lika fullt av tankar och trådar som mitt om hur han ska få ihop det på måndag. Mina tankar handlar om vad jag ska säga till alla de här bokdebutanterna i åldrarna 6-15 som tillsammans med lärare och familjer kommer att utgöra en publik på drygt 2000 personer. För precis så galet är det. Att stadsdelsnämndens ordförande och JAG! ska invigningstala. Han i fem minuter och jag i tio eller tolv – ”för barnen lyssnar hellre på dig!” som projektledaren sa. 

Det är inte klokt. Har jag verkligen tackat ja till att göra detta? Framför mig ligger bokningsbekräftelsen från Kennet på Författarcentrum väst, så det har jag tydligen. ”Jag vet att det är kort framförhållning, men det gäller en storsamling”, sa han när han ringde för några dagar sedan. ”En stor storsamling med ca 2400 personer.” Först trodde jag att det var Dolda Kameran. Sedan att jag hade uppfattat en nolla för mycket. Tredje tanken var att han hade ringt fel person. Men nej, en lärare som hade hört mig på seminariet om läsning på Världsbokdagen ville absolut ha mig med – och ännu en gång känner jag mig som ett Wild Card.

Vad är angeläget att förmedla till elever som precis som jag har skrivit sina första böcker? En massa saker förstås. Frågan är hur mycket jag hinner säga på tio minuter. Tankarna fladdrar iväg som citronfjärilar och för att inte tappa bort dem så måste jag skriva ner dem. Men en sak är säker: Efter det här kommer begreppet storsamling att få en helt ny innebörd för mig och perspektivet bli ett annat. Och med ett vidgat perspektiv blir också utsikten annorlunda och leder i sin tur till nya insikter, tror jag. Och det är bra.

”Vet du vad lyckan börjar med? Att man slutar vara rädd”, skriver Guus Kuijer i Boken om allting. Jag har varit rädd i hela mitt liv. Och jag vill inte vara det längre! Jag tänker på det som Kay Pollak sa när jag skulle presentera hans föreläsning Att växa genom möten: ”Säg det på ditt sätt och med dina ord…”

Telefonen har fortfarande inte ringt när de viktigaste orden plötsligt faller på plats i talet:

”… så fortsätt att skriva! Skriv om sånt som händer och sånt ni tänker på. Skriv när ni känner er ensamma eller arga eller ledsna eller glada. Och skriv framförallt om det ni har lust att skriva om! Strunta i stavfelen för de kan ni rätta! Och dela det ni skriver med varandra…”

Tove Berggren

Foto: Hillevi Nagel

Tove Berggren
Foto: Hillevi Nagel

Missa inte nästa gästinlägg från Tove Berggren – då berättar hon hur det gick på bokmässan!

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Jag kan flyga – jag är inte rädd” – författaren Tove Berggren gästbloggar inför sitt invigningstal på bokmässan Ung Berättare Västra Hisingen idag!

  1. Elins kammare skriver:

    Låter som en jätterolig uppgift. Lycka till!

Kommentarer är stängda.