”Igår var ett speciellt historiskt ögonblick i livet” – gästbloggaren Tove Berggren om hur det var att invigningstala för 2000 personer!

”Sjön ligger spegelblank och himlen vilar rosa över grantopparna…”

Så beskrev jag kvällsutsikten i min loggbok igår, hemkommen från Bokmässan Ung Berättare Västra Hisingen där jag invigningstalat för drygt 2000 personer.

Utsikten vid Sjumilahallen var den här en timme innan invigningen:

Bild 1

Och den här när invigningen började:

Bild 2

Jag har pratat inför grupper förut, men aldrig inför en stor grupp. Och att få prata till 1250 barn som skrivit sina första egna böcker var ett speciellt historiskt ögonblick i livet:

”… när min son läste Lennart Lordi första gången sa han så här: Ja, det är inte Harry Potter direkt… men den är bra på sitt eget sätt. Och det är fantastiskt att ni också har skrivit böcker nu, böcker som alla är bra på sitt eget sätt. Och det är dom för att ni har använt era röster och era ord – och det är det finaste som finns…”  

Intrycken från gårdagen är många. Mammas omsorgsfulla händer när hon hjälpte mig med håret timmarna innan. Två felkörningar innan vi hittade rätt. Förväntan som tog större plats än nervositeten. Skolklass efter skolklass på väg mot hallen. Den svarta scenen och asfaltsplanen tom framför. Stora vita huskroppar och solen som var varm. Den svarta scenen och asfaltsplanen som fylldes. Skrikande måsar mot en blå blå himmel. Sorlet, brisen, bruset, blickarna.

Stadsdelsnämndens ordförande som fick korta sitt redan korta tal (”De vill inte lyssna på mig!”.) Selma i nian som tyckte att mitt hår ägde. Tjuten från de sex olika skolorna när jag bad dem tjuta så att det hördes till Avenyn. Känslan av närvaro, att jag inte var rädd och att publiken lyssnade. Infallet att läsa Logg 4 om Världslaget i ”Utsikt från livets planet”. Och den lilla killen i trean som tvekade länge men till slut tittade rakt på mig och sa:

Vilket fint tal du höll!

Tack! sa jag. TACK! Vad handlar din bok om?

En undulat som rymmer, svarade han.

Vet du vad? sa jag. Det gör Lennart Lordis marsvin Herr Muffin också ibland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tove Berggren 

Hela den här veckan gästbloggar författaren Tove Berggren hos oss! Hon debuterade 2012 med ”Lennart Lordis Loggbok – Utsikt från livets planet”. I mars i år kom Lordis andra loggbok ”Nödsignal från horisonten”. Missa inte hennes nästa inlägg imorgon!

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ”Igår var ett speciellt historiskt ögonblick i livet” – gästbloggaren Tove Berggren om hur det var att invigningstala för 2000 personer!

 1. Ask skriver:

  Jag önskar att jag hade hört det talet när jag var tolv-tretton år och då kanske fortsatt skriva små knasiga berättelser om blåa björnar och riddare med långkalsonger. Istället tog det tjugofem år innan jag började skriva igen.

  Heja Lordi och Tove. Och undulaten på rymmen.

 2. Tove Berggren skriver:

  Varma ord – TACK! Och tänk va bra att det inte är för sent att skriva alla de där små knasiga berättelserna nu!!:)

 3. Petra Roman skriver:

  Åh, önskar att jag varit där! Nästa gång – promise!!!!!

 4. Hej!! Jatack GÄRNA! Med syrgas för säkerhets skull!:)

Kommentarer är stängda.