”Har det hänt – på riktigt?!” – sista gästinlägget från Tove Berggren!

Vad är fantasi i Lennart Lordis loggböcker och vad är sant och på riktigt? Det får jag ofta frågor om under skolbesök och det leder till såväl skratt som till samtal om var man får saker ifrån – och hur man kan skriva om dem.

Min son säger att jag har tagit rätt mycket från honom (vilket han har rätt i!) och jag har även snott från min farbror. För Lordis dröm om att stå på händer på en egyptisk pyramid har jag hämtat just ifrån min pappas bror. Eller rättare sagt ifrån det här fotot där han står på händer på Cheopspyramiden 1964. På riktigt!

Toppen+på..

Ketchupkriget i logg 37 då? Precis ett sånt hade jag och min lillebror när vi var små, och det var jag som började och han som fick skulden. En nerförsbacke inomhus? Självklart! Det hade vi i många år innan vi byggde om, och mer än en gång har vattnet sinat så att vi har varit tvungna att bada i sjön. En Spindelkvinna under toatröskeln? O ja. Inte bara en har dött dammsugardöden där – utan många! Sen har jag samlat på gungstolar också (om sanningen ska fram) och på sånt som ingen annan samlar på. Hur jag kom på att Ernst skulle säga hypernervokustiska diafragmakontravibrationer? Helt enkelt för att min dotter kom hem och sa det en dag. Och att Flemming Sörensen säger ”i bonn och grutten” när han egentligen menar ”i grund och botten” är för att det är en av de roligaste felsägningar mina barns danska pappa någonsin har sagt. Pizzaringar runt halsen då? Nä, det har jag faktiskt inte haft, trots att tanken är galet rolig. Men jag har en väninna som bor på Rarotonga precis som Lordis mamma och historien om fisken som ramlar ner från himlen är alldeles sann, säger min pappa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trots att min bokkaraktär är en kille på mellanstadiet och jag en kvinna 40+ så tänker vi rätt lika, Lordi och jag. Vi delar behovet att skriva ner våra tankar i en loggbok för att inte tappa bort dem. Jag önskar också att jag kunde gå barfota hela tiden och inte tänka på en enda strumpa. Precis som Lordi tycker jag att det är mycket som är konstigt när man är en jordgubbe på livets planet och att det finns många saker som är svåra att förklara – till exempel varför gurk-A heter A-gurk på danska och hur en tomat som är röd kan vara en grön sak. Och vad obeskrivligt coolt det är att få vara med i Världslaget. För har man lyckats komma till världen så är man med i det.

Tänk det.

Back Camera

Tove Berggren

Tack Tove för att du har gästbloggat hos oss den här veckan!
Missa inte Toves böcker om Lennart Lordi – Lordis första loggbok ”Utsikt från livets planet” och Lordis andra loggbok ”Nödsignal från horisonten”
Vill du veta mer om Lordi kan du också spana in lennartlordisblogg.se och läs mer om Tove på hennes blogg tankarundertallen.com.

LennartLordisForstaLoggbok  LennartLordisAndraLoggbok

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.