”Vem är Stål-Stella?” – lär känna vår nya superhjälte och veckans gästbloggare Maria Frensborg!

Maria Frensborg, som skrivit böckerna om Ellen och Sorken, utkommer nu med en ny spännande serie om superhjälten Stål-Stella! De två första böckerna heter ”Den ruttna hämnden” och ”Den smutsiga kuppen” och har illustrerats av Ingrid Flygare. Hela veckan gästbloggar Maria här hos oss – häng med!

StålStellaDenRuttnaHämnden  StålStellaDenSmutsigaKuppen

Vem är Stål-Stella?
Stella är en vanlig tjej. Hon cyklar runt i Dockvik tillsammans med sin bästis Gustav och väntar på att något ska hända. En dag får hon syn på en tant i en skruttig gammal Volvokombi. Tanten kastar ut en platspåse genom bilrutan och ropar: ”Lycka till, Stål-Stella!”

Mycket konfunderad går Stella hem, öppnar påsen och skakar ut en glansig helkroppsdräkt. Och plötsligt står hon ansvarig för bygdens brottsbekämpning.

Så bäva månde alla skurkar i Västernorrlands kustland – nu finns Stål-Stella som skipar rättvisa med sin skarpa hjärna och sin hemliga flygförmåga. 

Vem är författaren?
Jag debuterade 2012 med två kapitelböcker om kompisarna Ellen och Sorken. Just nu knåpar jag med manuset till den tredje boken om Stål-Stella, där rapparen JC Cool kommer till den lokala Visfestivalen. Inte bra alls, tycker trubaduren Carl Michael Bergman. (Att JC Cool tänker stjäla showen, alltså.)

Mina idéer kommer när jag minst anar det. Därför har jag fullt av klottriga servetter och kvitton i en gammal skokartong. Jag har även tillgång till ett sittfläsk av Jan Guillouska proportioner.

Men jag skriver bara två dagar i veckan. Resten av tiden arbetar jag som gymnasielärare, vilket är helt okej. Skrivjobbet, däremot, är helt enkelt bara ”oh-yeah-formidabelt-att-det-äntligen-är-torsdag”!

Vem är illustratören?
Ingrid Flygare är utbildad i San Fransisco och illustrerar bland annat barnböcker, webbspel och reklam. Vi hittade varandra när jag letade efter en bildskapare till andra boken om Ellen och Sorken. Jag är otroligt förtjust i Ingrids tecknarstil och ofta förvånas jag över hur rätt hon träffar redan på första försöket. Nästan som om hon hade en hemlig lucka till min hjärna.

Läs gärna imorgon också, då om kvinnliga superhjältar. Hej för idag!

/Maria

MARIA FRENSBORG Foto: Eva Lindblad

MARIA FRENSBORG
Foto: Eva Lindblad

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.