”Hjälte utan knorr” – nytt inlägg från författaren Maria Frensborg!

Sahara Hotnights – vilket stenhårt tjejband! Och Stål-Stella – vilken modig superhjältetjej!

Nej, det är inte svårt att fatta varför det lilla extraordet sitter där. Det lilla tjej-påhänget. För rockband med enbart kvinnliga medlemmar är än så länge i minoritet, precis som kvinnliga superhjältar. Visst, Supergirl och Wonder Woman är grymma, men ber man någon rabbla superhjältar hamnar tjejerna långt bakom Stålmannen, Batman och Iron Man.

Även i barnböckerna är superhjältarna nästan alltid killar. De heter MegaKillen, Strumpmannen, Super-Charlie och Benny Blixt.

”Superhjälteböcker”, säger dottern bestämt till bibliotekarien på barnavdelningen. ”Med en tjej i huvudrollen”, viskar jag bakom hyllan.

Ja, det fanns visst en. Kanske två, om man inte var så knusslig.

”Men har ni läst MegaKillen?” frågar bibliotekarien försiktigt.

Om vi hade.

Men nöden är uppfinningarnas moder. Kunde inte biblioteket ge min dotter en schysst kvinnlig förebild med kryptonit i fickan fick jag väl ta saken i egna händer.

Så nu finns Stål-Stella. Och kanske kryllar det snart av tjejer med röntgenblick, både i barnböcker och i Hollywood. Kanske blir de så många att tjej-ändelsen automatiskt försvinner.  För varför vill vi egentligen lägga till den? För att markera att något är annorlunda? Att det bör mätas med en annan linjal?

Stål-Stella tackar absolut nej till tjej-knorren. Hon vill bara vara superhjälte och flyga på samma villkor.

Och jag är övertygad om att Sahara Hotnights håller med.

/Maria Frensborg

StålMajsan

Hela veckan gästbloggar Maria Frensborg hos oss! Maria är aktuell med en ny lättläst serie om superhjälten Stål-Stella. De två första fristående böckerna heter ”Den ruttna hämnden” och ”Den smutsiga kuppen” och har illustrerats av Ingrid Flygare.

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.