Stål-Stella-aktuella Maria Frensborg bloggar om deckarmiljö: ”Skofabriken, Skulegrottan, surströmmingen”

Bild blogg 3

Okej, okej. Ni har hört det förut. Det lilla samhället med kyrkan mitt i byn.  Matbutiken och restaurangen. Skolhuset och biblioteket. Och en skurk bakom varje brevlåda.

Vi pratar LasseMajas Valleby och MegaKillens Småtorp, men det kan lika gärna gälla Kommissarie Barnaby och hans Midsomer. För visst är det något speciellt med det avgränsade samhället där alla känner alla, och där brutala brottslingar dyker upp bakom nuttiga tulpanrabatter.

När jag skulle skriva in Stål-Stella i en deckarmiljö placerade jag henne först i Uppsala. En mellanstor stad utan vare sig byfåne eller småstadscharm, men en plats som skulle vara bekväm att skildra eftersom det är där jag bor. Jag vet precis hur bussarna stinker, hur kajorna skränar och hur vinden sveper över Uppsalaslätten.

Skriv om, sa förlaget. Miljön är fel.

Morr, tänkte jag, och började tugga på knogarna. Vad skulle jag då välja?

Och plötsligt var det självklart. Givetvis skulle jag sno Docksta istället – ett litet samhälle i hjärtat av Höga kusten, vid foten av det pampiga Skuleberget. Där finns en ICA-affär, en järnaffär, och dessutom en lokal skofabrik (vilken bonus!). På köpet fick jag också en linbana, levande surströmmingstraditioner och den legendariska Skulegrottan.

Fast jag gav samhället ett nytt namn. Stål-Stella bor i Dockvik. Inte i Docksta.

Så när verklighetens ICA-föreståndare eller chefen på skofabriken dänger en stämningsansökan i mitt skrivbord kan jag lugnt rycka på axlarna och säga:

Äh, jag skriver inte alls om er, jag skriver om Dockvik.

Men tuta gärna när ni passerar Skuleberget på E4:an mellan Härnösand och Örnsköldsvik. Och stanna absolut till vid skofabrikens lagerförsäljning. För har ni tur kanske ni skymtar Tok-Affe eller någon annan karaktär bakom en pyramid av blanka lädertofflor.

Och ser ni en flygande gestalt i ögonvrån så vet ni vem det är.

/Maria Frensborg

Hela veckan gästbloggar Maria Frensborg hos oss! Maria är aktuell med en ny lättläst serie om superhjälten Stål-Stella. De två första fristående böckerna heter ”Den ruttna hämnden” och ”Den smutsiga kuppen” och har illustrerats av Ingrid Flygare. Missa inte Marias inlägg imorgon!

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Stål-Stella-aktuella Maria Frensborg bloggar om deckarmiljö: ”Skofabriken, Skulegrottan, surströmmingen”

  1. Janina skriver:

    Jag läste första boken om Stål-Stella i går, och jag tycker verkligen att du har lyckats med miljön! Surströmmingen, linbanan och Tok-Affe gav härlig personlighet att boken. (Och så var den rolig också!)

    Bästa hälsningar,
    Janina, din BC-kollega

  2. Pingback:   Stål-Stella x 2 | Barnboksprat

Kommentarer är stängda.