Torsdagsinlägg från författaren Maria Frensborg: ”I huvudet på en berg-och-dalbaneskrivare”

Ibland kommer de svarta dagarna. Dagarna då ingenting hjälper. Det tar stopp och allt är tomhet. Först tror man att det bara är en inledande tröghet, en morgondefekt som man ska kunna skaka av sig framåt förmiddagen. Men innerst inne vet man. Det är en av DE dagarna.

Och lika hög och rusig som man cyklar hem efter ett lyckat skrivpass, lika becksvart känns tillvaron när kreativiteten och självförtroendet synkront får för sig att krampa.

Det var det, konstaterar jag och knäpper ihop datorn framåt aftonen. Det blev några böcker, och det var kul så länge det varade. Sagolikt kul, faktiskt.

Sedan kommer tårarna när jag tänker tillbaka på allt det roliga som jag aldrig mer kommer att få uppleva – bokmässan, förlagsfesten, känslan av att få signera ett kontrakt, mötet med de läsande barnen, tangentknattret, alla roliga korrektur från min smarta redaktör. Und so weiter i all oändlighet.

En del påstår att skrivkramp innebär frånvaro av idéer eller inspiration, men en författarkollega beskrev istället fenomenet som ”bristande storhetsvansinne”, en förklaring som jag ofta kommer tillbaka till. För när jag har flow känns det just som en enorm hybrisinjektion – jag pekar långt finger åt alla Astrid Lindgren, JK Rowlings och Lennart Hellsing där ute – och får för mig att jag skriver på ett mästerverk. Vilket tyvärr aldrig är i närheten av sant. Men känslan är bra fin så länge den varar.

Hittills har min skrivkramp – eller ”spiritual bankruptcy” som Woody Allens fiktiva författare Harry Block kallar det – bara rört sig om enskilda dagar som återkommer med jämna mellanrum. Det har aldrig handlat om veckor eller månader, så man kan ju tycka att jag borde ha vett att förstå att det snart går över.

Och mycket riktigt. Några dagar senare sitter jag där igen och rasselskriver, som om ingenting har hänt. Med gamnacke, svidande skärmögon och musarm. Men oerhört, oerhört lycklig.  

/Maria

StålStellaRuttnaHämnden3DStålStellaSmutsigaKuppen3D

Den här veckan gästbloggar Maria Frensborg hos oss! Maria har skrivit en ny lättläst serie om superhjälten Stål-Stella. De två första fristående böckerna heter ”Den ruttna hämnden” och ”Den smutsiga kuppen” och har illustrerats av Ingrid Flygare. Missa inte Marias sista gästinlägg imorgon!

Detta inlägg publicerades i Bokförlag. Bokmärk permalänken.