Marie Oskarsson gästbloggar om bokmässan: snart smäller det!

IMG_0723
Årets bokmässa börjar, och plötsligt ska allt hända. Mejlen och Facebook översvämmas av hälsningar ”vi ses på bokmässan”, jag mejlar med illustratören Helena Bergendahl om vilket avsnitt ur ”Vara ihop” som vi ska prata om i förlagets monter, läser en bok om författarbesök i skolan inför ett samtal på litteraturscenen och bläddrar igenom seminarieprogrammet för att hitta de där roliga seminarierna som jag inte vill missa.
9789163876578
Men mitt i allt detta kommer ett mejl från Växjö. En skolbibliotekarie ska starta ett läsprojekt i årskurs 3 och då bland annat berätta om första boken i serien Jack & Kärleken – ”Fråga chans”. I början av boken sitter Jack och hans bästis Edvin och kollar in en film på Youtube. Hon undrar vilken film jag menar, vill gärna visa den för sina elever för att fånga deras intresse.
9789163868320
Det är sådana mejl som värmer. En ambitiös, litteraturälskande bibliotekarie som vill väcka läslust med fantasi och finurlighet. Klart att jag måste hjälpa henne. Så jag skickar en länk till amerikanen Matt Hardings hemsida. Han är en tidig Youtubekändis, som filmade sig själv på en mängd platser runt om i världen medan han gjorde en genomlöjlig dans. Det var honom jag tänkte på när jag skrev den scenen, men jag skrev inte ut hans hamn eller något annat som kunde göra det lätt att identifiera eftersom Youtubefenomen så snabbt blir daterade. Idag är det andra som tagit hans plats som roliga personer att följa. Men kanske kommer ett gäng nio-åringar i Växjö nu att få se hans filmer igen, tack vara ”Fråga chans”.
Ses vi på bokmässan?
/Marie
Idag kl 15.30 kan du träffa Marie Oskarsson och Helena Bergendahl, som ligger bakom serien ”Jack och kärleken” i Bonnier Carlsens monter  och Marie pratar dessutom om författarbesök i skolan med Maud Hell och Mårten Sandén på Litteraturscenen kl 14.30. Missa inte!
/Sara, Bonnier Carlsen
Detta inlägg publicerades i Böcker, Event, Författare och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.